Apple Watch Series 3 – mitä sillä tekee?

Viime aikoina on tullut vaihteeksi lisättyä liikunnan määrää. Ajattelin päivittää hyvin palvelleen Fitbit Charge HR -aktiivisuusrannekkeen uudempaan malliin. Uudet lelut auttaa urheiluinnostuksen jatkumisessa. Tutkin Fitbitiltä sykemittauksen sisältäviä malleja: Versa, Charge 4 ja Inspire HR. Mutta sitten Apple Watch Series 3 tuli tarjoukseen, ja sehän lähti kaupasta mukaan. Tässä tästä älykellosta käyttökokemuksia.

 

Kello on malliltaan Apple Watch Series 3, 42 mm tähtiharmaa/musta urheiluranneke. Tosin tuosta silikonirannekkeen lukitusmekanismista en pitänyt, joten vaihdoin tilalle UAG:n oliivinvihreän Nato-rannekkeen. Rannekkeiden vaihto Apple Watchiin on yksinkertaista ja onnistuu ilman työkaluja.
Akuperäinen silikoniranneke on mukava kädessä, mutta sen lukitusmekanismi on hankala.
UAG:n rannekkeessa on perinteinen lukitusmekanismi.
Tältä ranneke näyttää toiselta puolelta.
 

Mitä Apple Watchilla tekee?

Mitä tällä älykellolla sitten tekee? Tässä omat käyttötapaukseni:
  • Urheilukello
  • Notifikaatiot
  • Apple Pay
  • Teksti-TV
  • Kaukosäädin
  • Musiikin soittaminen

Urheilukello

Apple Watch on ennen kaikkea kello, jossa on jatkuva sykkeenseuranta ja GPS. Series 3:ssa kellotaulu on normaalisti pimeä, ja se aktivoituu rannetta kääntämällä. Tämä on toiminut hyvin. Treenit on helppo käynnistää kellon kosketusnäytöltä. 

Apple Watch Series 3 42 mm ja vieressä Festinan ja Seikon perinteiset kellot. Apple Watchin kellotaululle on useita vaihtoehtoja. Viisaritaulu näyttää pieneltä perinteisten kellojen vierellä.
Treeni on helppo käynnistää tältä kellotaululta painamalla oikean ylänurkan juosijakuvaketta.
Treenin laji valitaan listalta.
Tiedot synkkautuu automaattisesti iPhonen Terveys- ja Aktiivisuus-appeihin. Fitbit Charge HR:n kanssa tietojen synkkaus rannekkeesta puhelimeen kestää kauan. Apple Watchilla synkkaus tapahtuu automaattisesti taustalla ja tiedot on heti sovelluksien käytettävissä.
Treenien tiedot näkee Aktiivisuus-sovelluksella. Graafit on hieman erinäköiset kuin mihin olin tottunut Fitbitin kanssa. 
Kuntopyöräilyn tilastot. Treenit siirtyvät Terveys-sovelluksen kautta myös muihin sovelluksiin, esim. Ouran appi saa treeneistä tiedot automaattisesti. Enää niitä ei tarvitse syöttää sinne käsin.

Notifikaatiot

Toiseksi tärkein Apple Watchin toiminto on ilmoitusten vastaanotto. Kelloon tulee tieto vastaanotetuista viesteistä ja kalenteritapahtumista. Lisäksi puhelut soi kellossa, ja niihin voi jopa vastata. Tosin äänenlaatu on heikko, mutta tämä toimii tilapäisratkaisuna, jos puheluun on vastattava ja iPhone ei ole juuri silloin käsillä.

Uusi ilmoitus näkyy punaisena pisteenä kellon yläpuolella. Sen voi lukea pyyhkäisemällä näyttöä ylhäältä alas. Pyyhkäisyele toimii siis aivan kuten iPhonella.

Apple Pay

Kellolla voi maksaa ostokset. Tuplaklikkaus napista aktivoi Apple Payn maksukortin. Sitten kello vain viedään lähelle maksupäätettä.

Teksti-TV

Apple Watchin sovellusvalikko on hieman erikoinen kasa kuvakkeita. Se aukeaa kruunua painamalla ja kruunua pyörittämällä kuvakekarttaa voi zoomata. Teksti-TV toimii hyvin kellon pienellä näytöllä.

Sovellusvalikko

 

Onhan tämä ihan hauskaa seurata pesistuloksia teksti-tv:stä kellon näytöltä.

Kaukosäädin

Apple Watch toimii sekä Apple TV:n että Logitech Harmony:n kaukosäätimenä. Käytettävyys ei ole mitään huippua, mutta toimii jos normaali kaukosäädin on hukassa.

Kellossa näkyy Apple TV:n kautta toistettava ohjelma. Vasemman alanurkan kaukosäädinkuvakkeesta pääsee ohjaamaan Apple TV:tä.
Apple TV:n kaukosäädin
Logitechilla ei ole omaa Apple Watch sovellusta Harmony yleiskaukosäätimelle. Sovelluskaupasta löytyy ”Harmony Watch & Siri Control” -sovellus tähän tarkoitukseen. Sovellus on maksullinen (3,49€). Se on hintansa väärti.

Musiikin soittaminen

Minulla on musiikin suoratoistopalveluna YouTube Music. Sille ei ole omaa Apple Watch sovellusta. Sille ei sinänsä ole edes tarvetta, sillä kun musiikkia soittaa puhelimen YouTube Musicilla, niin sitä voi ohjata Apple Watchilla.
Apple Watchissa näkyy YouTube Musicissa toistettave kappale. Toistoa voi ohjata kellon näytöltä ja kruunua pyörittämällä voi säätää äänenvoimakkuutta.

 

Akkukesto

Apple Watchin akkukesto mietitytti minua eniten. Luvattu käyttöaika on vain 18h. Olen pärjännyt yhdellä latauksella noin kaksi päivää. Päivittäinen käyttö sisältää yhden treenin, yleensä ilman GPS-paikannuksen käyttöä. Ja öisin kello ei ole ranteessa. 
Koska akkukesto ei ole tätä parempi, niin yöksi ranteeseen vaihtuu vanha Fitbit Charge HR, joka toimii värinähälytyksen ansiosta äänettömänä herätyskellona.
Lataukseen tarvitaan erillinen latauspiuha, joka kiinnittyy magneettisesti kellon pohjaan. Valitettavasti normaalit langattomat latausalustat ei toimi Apple Watchin kanssa.

  

Yhteenveto

Omassa käytössäni Apple Watch toimii kellona, sykemittarina ja se näyttää puhelimeen tulevat ilmoitukset. Muut toiminnot ovat lähinnä ”nice to have” -luokkaa. Tähän käyttöön sopisivat myös muut aktiivisuusrannekkeet ja urheilukellot. Apple Watchin etuna on saumaton yhteiselo iPhonen kanssa. Tietojen synkkaus on automaattista ja kaikki toimii ilman säätämistä.
Lue myös nämä blogitekstit

Vastaa