Kokemuksia sähköläskipyörästä – Rock Machine Avalanche E50R e-fatbike

Olen useamman kerran vuokrannut sähköläskipyörän pariksi tunniksi ja käynyt metsälenkillä. Aina vuokrauksen jälkeen on käynyt mielessä oman e-fatbiken hankkiminen, mutta pyörien kallis hinta on jarruttanut ostopäätöstä. Nyt kuitenkin tein sijoituksen ja sitä ei ole tarvinnut katua. Tässä jutussa kokemuksia sähköläskipyörästä.

Sähköläskipyörä ei ollut kuitenkaan ihan itsestäänselvä valinta. Mietin myös normaalia (luomu) maastopyörää tai gravel-pyörää. Tykkään ajella metsässä lenkkipoluilla ja metsäautoteillä. Kapearenkainen gravel-pyörä tuntui liian vaativalta noihin maastoihin. Tämän lisäksi gravel-pyörät ovat käsittääkseni aika lähellä cyclocross-pyöriä. Sellaista aikoinaan testasin, ja en pitänyt ajoasennosta. Maastopyörissä on rennompi meininki. Luomumaasturilla ei välttämättä tulisi kierrettyä ihan yhtä pitkiä lenkkejä, vaikka parempaa kuntoilua sillä ajaminen varmasti olisi. Ja nyt kun päätin hankkia kunnon pyörän, ja vuokraläskipyöristä oli niin hyvät kokemukset, niin ostin e-fatbiken omaksi.

Tyypillinen ajomaasto, tosin kyllä reiteille yleensä osuu myös paljon mäkiä

Rock Machine

Vuokrakäytössä olen ajanut Helkaman ja Rock Machinen sähköläskipyörillä. Niissä on ollut hieman eroja moottorin tehoissa, ja joissain pyörissä on ollut etujousitus. Näillä ei ole kuitenkaan ollut minulle juuri eroa, ajaminen on ollut aina yhtä hauskaa ja vaivatonta. Näin ollen hankin vuokrapyöriä vastaavan Rock Machinen. Se oli edellistä 2022 vuosimallia, joten hinnasta sai vähän alennusta. Tässä on tehokkaampi moottori ja kiinteä etuhaarukka. Leveät ja paksut renkaat joustaa sen verran, ettei jousitusta mielestäni tarvitse.

Pyörän tarkka mallinimi on ROCK MACHINE AVALANCHE E50R E-FATBIKE HOPEA STEPS EP8 2022. Siinä on alumiinirunko ja Shimano Steps EP8 -tekniikka. Moottorissa on vääntöä 85 Nm ja semi-integroidun akun kapasiteetti on 504 Wh. Voimansiirtona on Microshift Advent 1×9 ja jarruina hydrauliset Shimano MT410 -levyjarrut. Renkaina Schwalben 26 x 4.8 Jumbo Jim. Akku irtoaa helposti rungosta ja sen voi ottaa latausta varten sisätiloihin.

Tekniset tiedot
MERKKI JA MALLI: Rock Machine Avalanche E50R
RUNKO: Alloy Al-6061 T6 Custom tubing, Fat Fun Geometry, Shark Spine EVO 26er Fat, SHIMANO STEPS DU hanger, Semi-Int battery, Tapered Head Tube, Fat Boost 197×12, Disc Brake Post Mount, Replaceable RD Hanger, Inner Cable Routing, Kick stand and Dropper post ready, RC 460mm
OHJAINLAAKERI: ACROS AZX-251, Zero Stack, 1-1/8“x1.5“, BlockLock
ETUHAARUKKA: Fat 26″ EVO, Custom Alloy Tubing, 4.8″ Tire ready, Fender&Carrier Ready, 1-1/8-1.5″, Disc Brake Post Mount, 150×15 Thru axle
VÄRI: KIRKAS HOPEA/DVO LIME/MUSTA
RUNKOKOOT: 15.0″(S), 17.0″(M), 19.0″(L)
VAIHTEET: Microshift Advent 1×9, 11-46
POLKIMET: Marwi SP-160
KOMPONENTIT
OHAINTANKO: ONE1 Alloy, MTB AL-325BT, 6° upsweep, 9° backsweep, 25mm rise, 720mm, 31.8mm
OHJAINKANNATIN: ONE1 Sport Alloy, 31.8x45mm, ±7°
KÄDENSIJAT: Velo VLG-1879D2, Ergo Grip
JARRUT: SHIMANO BL-M4100/BR-MT410, 180/180 rotor
ISTUIN: WTB Volt Sport
ISTUINKANNATIN: ONE1 Alloy, SP C207, 30.9x350mm
RENKAAT: Schwalbe Jumbo Jim Evolution, 26×4.80″, ADDIX
KIEKOT: ONE1 SB-80 , 26″, 32H, 15×150, 12×197, 6 bolts
SÄHKÖAVUSTUSJÄRJESTELMÄ
SHIMANO STEPS EP8 – KESKIÖVETO
SÄHKÖMOOTTORI: SHIMANO STEPS EP8, 36V, 250W, 85Nm
AKKU: SHIMANO STEPS, BT-E8010, 36V, 504 Wh, frame mount
NÄYTTÖ: SHIMANO SC-E5003, Clamp band
LATAUSLAITE: SHIMANO EC-E6002 2A, charging time up to 7.5 hours

Pyörälenkillä menee helposti pari tuntia

Pääsen kotoa suoraan lenkkipoluille, joita pitkin pystyy kiertämään koko kaupungin tai suuntaamaan Kytäjä-Usmin maisemiin. Lenkille tulee yleensä mittaa yli 20 kilometriä, ja aikaa menee taukojen kanssa parisen tuntia.

Kiiskilammen laavulla
Kiiskilammen nuotiopaikalla on kivat näkymät
Pyöräilyn lomassa voi pulahtaa uimaan
Lenkillä saattaa tulla vastaan hernepelto
Pyöräilyn lomassa saattaa nähdä myös eläimiä. Hevosia tulee välillä maastossa vastaan. Lisäksi näkyy paljon muita eläimiä, kerran tiellä oli myös kyy. Se aiheutti vähän sydämentykytyksiä.

Sähköläskipyörällä ajelu on super-hauskaa

Metsässä pyöräily on hyvää kuntoilua ja rauhoittaa myös mieltä. Sähkömoottori tekee ajamisesta rennompaa. Ja ei sitä moottoria ole pakko käyttää, jos haluaa enemmän kuntoilua. E-fatbike kulkee yllättävän hyvin ilman sähköavustusta varsinkin tasaisella. Tosin tuolla maastossa ajaminen sähkön avulla on ihan rankkaa.

Jos sähköläskipyöräily kiinnostaa, niin kannattaa vuokrata pyörä pariksi-kolmeksi tunniksi ja tutustua lajiin. Voi mennä myös opastetulle retkelle, jos maasto on vierasta. Helposti voi käydä kuten minulle, että ajaminen on niin super-hauskaa että oma pyörä tulee hankittua.

Lue myös nämä blogitekstit:

Vastaa