Jawbone UP2 aktiivisuusranneke

Aktiivisuusrannekkeet ovat yleensä sen verran isoja, ettei niitä viitsi pitää rannekellon kanssa yhtä aikaa kädessä. Jawbonen UP-sarja on kuitenkin poikkeus. Tässä kokemuksia Jawbone UP2 -aktiivisuusrannekkeesta.

Jawbone UP2 on saatavissa useissa eri väreissä ja kahdella erilaisella rannekkeella. Alunperin UP2 tuli myyntiin perinteisellä rannekkeella (classic flat strap). Netistä löytyvien kommenttien perusteella osalla käyttäjistä on ollut ongelmia rannekkeen lukituksen kanssa. Niinpä hankin uudemman ohuemman rannekkeen mallin (lightweight thin strap), väriltään diamond black. Hinta eri malleilla on sama. Tämän ohuemman rannekkeen lukituksesta ei ole pahaa sanottavaa: lukitus ei ole auennut vahingossa kertaakaan vaikka ranneke on yötä päivää kädessä.

Aikaisemmin käytin Fitbit Charge HR:ää. Sekään ei ole iso ranneke, mutta sen kuitenkin tuntee kädessä. Jawbone UP2 on huomaamaton. Tämä on hyvä varsinkin jos ranneketta pitää yöllä kädessä.

Unen seuranta on Jawbonella toteutettu paremmin kuin Fitbitillä. UP2:ssa ei ole sykkeen mittausta, se löytyy UP3:sta. Mutta UP2 osaa silti tunnistaa automaattisesti nukkumisen. Rannekkeessa ei ole mitään nappeja mitä tarvitsee painaa.

Jawbone UP2:ssa on smart alarm -toiminto: värinähälytys herättää määritellyssä aikaikkunassa sopivaan unen vaiheeseen. Tämä toimii hyvin, ja se on oikeasti hyvä ominaisuus perinteiseen herätyskelloon verrattuna.

Askeleiden mittaus toimii ok, en ole havainnut siinä mitään kummallisuuksia. Ranneke tunnistaa myös liikunnan, ja kännykän sovellus kyselee liikunnan tyypin ja miten kova harjoitus oli kyseessä. Nämä tiedot voi halutessaan kirjata sovellukseen.

Jawbonen kännykkäsovellus on yksinkertainen ja varmatoiminen. Fitbit meni aina välillä jumiin ja kadotti yhteyden puhelimeen vaatien rannekkeen ja puhelimen uudelleenkäynnistyksen. Jawbonen kanssa yhteysongelmia ei ole ollut parin kuukauden aikana kertaakaan.

Ominaisuuksia Jawbone UP2:ssa on vähemmän kuin Fitbit Charge HR:ssä. Jawbone UP2 ei mittaa sykettä, siitä puuttuu näyttö (ei siis toimi kellona) eikä Jawbone ilmoita saapuvista puheluista. Mutta se minkä Jawbone tekee, se tekee hyvin. Fitbittiin on laitettu niin paljon ominaisuuksia, että ehkä siitä syystä niiden toiminta on epävarmaa. Esimerkiksi ilmoitus saapuvista puheluista kuulostaa hyvältä ominaisuudelta, mutta se toimi vain joka kolmas kerta ja rannekkeen ohjelmistopäivityksen jälkeen lakkasi toimimasta kokonaan.

Jawbone UP2 ladataan usb:llä. Laturi toimii hyvin: rannekkeen ledit alkaa vilkkua kun laite latautuu. Akku kestää muutenkin hyvin, noin viikon. Loistosuoristus verrattuna Fitbitin noin 4-5 päivän akkukestoon. Toivottavasti joskus tulevaisuudessa näiden rannekkeiden akkukesto saataisiin lähemmäksi kuukautta.

Tässä pari kuvaa, joista huomaa hyvin Jawbone UP2 kokoeron Fitbit Charge HR:ään verrattuna.

 

Fitbit Charge HR:ää käytän urheillessa, näin talvisin hiihtolenkillä. Ranteesta toimiva sykkeenmittaus on minulle riittävän tarkka; enää en viitsi Polarin sykevyötä käyttää. Lisäksi Fitbitin sovelluksella voi tallettaa lenkin kartalle. Muuten Jawbone on minulla syrjäyttänyt Fitbitin. Varsinkin kun tykkään käyttää perinteistä rannekelloa, mikä Fitbitin kanssa ei oikein sovi.
Yhteenvetona Jawbone UP2 on erittäin pieni aktiivisuusranneke. Unen laadun seuranta ja herätyskellotoimito (smart alarm) on toteutettu hyvin. Tämä sopii kevyttä ja varmatoimista aktiivisuusranneketta etsiville.

Vastaa