Microsoft Surface Pro X – tyylikäs tietokone peruskäyttöön

Tuli päivitettyä tietokone. Vanha Lenovo ThinkPad X260 lähti eteenpäin, ja sen tilalle hankin Microsoft Surface Pro X:n. Tässä siitä lyhyet käyttökokemukset.

Microsoft Surface Pro X ei ole ihan tavallinen kannettava tietokone, vaan pädin ja läppärin yhdistelmä. Tietokone on julkaistu jo muutama vuosi sitten, ja nyt tämä löytyikin poistomyynnistä reilulla alennuksella. Alunperin tarkoituksenani oli hankkia Applen Macbook Air M1. Mutta kun vertailin kaupassa eri tietokoneita, niin Microsoft Surface Pro X näytti modernimmalta ja tyylikkäämmältä. Lisäksi sen hinta oli huomattavasti halvempi kuin Macbook Air. Kaupasta mukaan lähti Microsoft Surface Pro X ja näppäimistö + stylys -bundle.

Näppäimistö kiinnittyy magneetilla tietokoneeseen, ja siinä on oma paikka stylukselle. Virran näppis saa tietokoneesta, joten sitä ei tarvitse erikseen ladata. Täytyy kyllä sanoa, että stylusta ei ole tullut juuri käytettyä. Se on ihan OK, mutta olen enemmän käyttänyt näppäimistön tasohiirtä ja erillistä bluetooth-hiirtä.

Microsoft Surface Pro X:n takakannessa on kiinteä kickstand. Tämä on ihan kätevä ominaisuus, kun näytön saa kallistettua mihin tahansa kulmaan.

Microsoft Surface Pro X:ssä on 13″ kosketusnäyttö. Se on huomattavasti suurempi kuin Samsung Galaxy Tab S6:n 10″ näyttö, puhumattakaan iPhonen näytöstä.

Pädikäytössä Samsung Galaxy Tab S6, tai mikä tahansa muu noin 10″ näytöllä varustettu tablet, on mukavampi kuin Microsoft Surface Pro X. 13″ näyttö on mielestäni liian suuri kädessä pidettäväksi. Sen sijaan videoita suurelta ja hyvälaatuiselta näytöltä on kiva katsella.

Microsoft Surface Pro X:ssä on ARM-pohjainen SQ1-prosessori. Windows 11 toimii peruskäytössä hyvin. Mutta ilmeisesti kaikki ohjelmat ei ARM-suorittimella vielä kunnolla pyöri. Minulla tietokone on ihan peruskäytössä, ja siinä kaikki toimii ihan hyvin. Nettiselaimena käytän Microsft Edgeä, koska siitä on natiivi ARM-versio.

Kenelle Microsoft Surface Pro X sitten sopii? Sanoisin että tämä on näppärä, pienikokoinen ja tyylikäs tietokone peruskäyttöön. Kokonsa puolesta tätä on helppo kantaa mukana, ja akkukesto on todella hyvä.

Pädin korvaajaksi en tätä hankkisi, koska esim. Samsung Galaxy Tab S6 on käteen paremman kokoinen, sen S Pen on parempi ja Android-ohjelmat toimivat sulavammin kuin Windowsin vastaavat. Viihdekäyttöön oikea pädi on parempi. Hyötykäytöön, ja muutenkin jos tarvitsee näppäimistöä, niin Microsoft Surface Pro X on parempi valinta.

Lue myös nämä blogitekstit:

Vastaa