Logitech t650 -tasohiiri ei ollutkaan minun juttuni. Vaikka se on paras tasohiiri mitä olen käyttänyt (lue täältä lisää), niin silti perinteinen hiiri on minulle sopivampi.
Hain langatonta hiirtä seuraavilla ominaisuuksilla:
- Laserhiiri. En käytä hiirimattoa, joten hiiren on toimittava kaikilla pöytäpinnoilla. On nimittäin tosi ärsyttävää jos kursori nykii näytöllä.
- Back-nappi. Käytän tietokonetta pääasiassa nettisurffailuun. Käsittämättömästi back-nappi puuttuu suurimmasta osaa perushiiriä.
- Vastaanotin mallia nano. Vastaanotin saa olla läppärissä koko ajan kiinni.
Paras vaatimukset täyttävä hiiri olisi varmaankin Logitech Anywhere Mouse MX tai uudempi MX Anywhere 2. Laatu maksaa, ja tällä kertaa halusin päästä halvemmalla jos suinkin mahdollista.
Rapoo 3920P
Bongasin noin 35 € hintaan Rapoo 3920P -laserhiiren. Rapoo täyttää speksien puolesta vaatimuslistani. Rapoo 3920P näyttää Logitech Anywhere Mouse MX:ltä. Mutta Rapoon hinta on alle puolet Logitechin hinnasta.
Rapoo 3920P |
Nanokokoinen vastaanotin |
Hiiri toimii kahdella AA-paristolla. Paristokotelossa on tila myös vastaanottimen kuljettamiseen. |
Rapoo 3920P:ssä on Rapoon Surfree-lasertekniikka. Logitechin vastaava tekniikka on nimeltään Darkfield. Rapoo lupaa hiiren toimivan lähes millä tahansa pinnalla, jopa lasilla. Ja hyvin hiiri käytännössä toimiikin. Meidän sohvapöytä on hyvä testialusta: optiset perushiiret ei siinä nykimättä toimi, mutta tämä Rapoo ja Logitechin laserhiiret pelaa hyvin.
Rapoo:ssa on päällä dpi-nappi, jolla tarkkuutta voi vaihtaa 800 ja 1600 dpi:n välillä. Hyvä ominaisuus, tosin omassa käytössäni tuskin tarpeellinen. Toinen erikoisuus on Rapoon käyttämä 5 GHz:n taajuus. Normaalisti langattomat laitteet toimivat 2.4 GHz:n taajuudella. Rapoon mukaan tämän pitäisi vähentää muista laitteista johtuvia häiriöitä.
Logitech Anywhere Mouse MX:ään verrattuna suurin ero on rullan toiminnassa. Logitechin vieritysrulla on todella hyvä. Rapoon rulla on perinteinen, ja se ei mahdollista yhtä nopeaa vieritystä kuin Logitech.
Kuin kaksi marjaa: Rapoo 3920P ja Logitech Anywhere Mouse MX. |
Kokovertailu pienimmästä suurimpaan: Rapoo 3920P, Logitech Anywhere Mouse MX ja vanha Logitech Performance Laser 848nm |
Yhteensopivuus
Paketin mukaan Rapoo 3920P on yhteensopiva Windows-koneiden kanssa (XP / Vista / 7 / 8). En asentanut mitään ajureita, hiiri toimii suoraan sekä Windowsissa (Win 8) että Linuxissa (Elementary OS).
Windowsin puolella pitää tehdä perussäätö, eli kieltää hiirtä herättämästä nukkuvaa tietokonetta: Device Managerista pitää täpätä ”Allow this device to wake the computer” pois päältä. Tämä on tehtävä sekä hiirelle (HID compliant mouse) että näppäimistölle (HID Keyboard Device).
Asetus, joka estää hiirtä herättämästä nukkuvaa tietokonetta. |
Linuxin puolella vastaan tuli myös koneen nukkumiseen liittyvä ongelma: kun koneen avaa sleepistä, niin hiiri ei toimi. Vastaanotin pitää irroittaa ja laittaa hetken päästä takaisin. Tämä on ilmeisesti joku Ubuntun bugi. Ongelmaa ei ollut Logitechin hiiren kanssa. Ratkaisin tämän nyt tilapäisesti niin, että läppäri ei Linuxin puolella mene nukkumaan kun kannen sulkee. En Linuxin puolella enää käytä sleepiä, vaan sammutan koneen normaalisti. Ongelmaa siis ei ole, kun tietokoneen laittaa normaalisti päälle. Onneksi Elementary OS käynnistyy muutamassa sekunnissa.
Elementary OS ja Rapoo 3920P |
Nanokokoinen vastaanotin voi olla koko ajan koneessa kiinni. |
Yhteenveto
Toistaiseksi olen Rapoo 3920P -laserhiiren tyytyväinen. Se tuntuu pelaavan omassa käytössäni yhtä hyvin kuin Logitechin laserhiiri (lukuunottamatta sleep-ongelmaa Linuxin puolella). Rapoo on sellainen hiiri kuin perushiiren kuuluukin olla.