Asus Nexus 7 (2013) – Testissä kehuttu Android-tabletti

Android-tablettia hankkiessani luin netistä useita testejä. Kärjessä oli kaikissa Asus Nexus 7. Ja nimenomaan 2013-malli, jossa on tarkka 1920×1200 resoluution näyttö. Näytön koko on laitteen nimen mukaisesti 7″. Tämä olikin suurin mietteeni ennen hankintaa: onko näyttö liian pieni? Olen kuitenkin tottunut käyttämään iPad 2:ta. Siinä on reilusti suurempi 9.7″ ruutu. Ajattelin, että huomattavasti parempi resoluutio kompensoi kokoa. Tässä mietteitä Asus Nexus 7 (2013) 32 Gt 4G -tabletista.

Koko ja näyttö

Nexus 7 on pieni. Se kulkee oikeasti helposti mukana. Laite mahtuu povitaskuun.
Nexusta voi pidellä yhdellä kädellä.
Nexus 7 (2013) ja iPad 2. Kokoero on huomattava.

Nexus 7 (2013) ja iPad 2.

Samsung Galaxy S4, Nexus 7 (2013) ja iPad 2.
Paperilla Samsung Galaxy S4:n ja Nexus 7:n näytöillä on kokoeroa vain kaksi tuumaa. Käytännössä ero on huomattava. Nexus 7:lla on paljon mukavampi kirjoittaa ja lukea sähköposteja ja selata nettiä. Videoiden katselussa tarkka näyttö on erittäin hyvä. Dokumentteja (esim. pdf) on myös hyvä lukea tarkalta näytöltä. 
Verrattuna iPadin kymppituumaiseen näyttöön Nexus 7:n nettiselaus on heikompaa. Olen huomannut, että Nexus 7:lla ei tule selattua netin foorumeita läheskään yhtä paljon kuin iPadilla. Foorumeiden teksti on 7″ näytöllä hieman liian pientä. Sitä ei ole kiva lukea, koko ajan saa hieman zoomata. Tähän vaikuttaa myös Nexus 7:n kuvasuhde, 16:10. iPadin kuvasuhde on 4:3. Minä käytän laitetta pystyasennossa, ja tähän iPadin kuvasuhde on huomattavasti parempi. Samoin pystyasennossa nettilehtien (varsinkin Iltalehti) verkkoversioiden teksti on 7″ näytöllä hieman liian pientä minun makuuni.
Asus Travel Cover New Nexus 7 -kotelo.

Ohjelmat ja laitteen käyttöönotto

Minulla on jo Android-puhelin. Kirjauduin tablettiin samoilla tunnuksilla ja laite alkoi automaattisesti ladata ja asentaa samoja ohjelmia, jotka jo löytyvät puhelimestani. Kätevää.

Mutta ihmettelin, kun kaikki ohjelmat eivät asentuneet. Mm. Nordean Mobiilipankki ja Jawbone Up -sovelluksia ei näkynyt. Eikä niitä tosiaan löydy Googlen sovelluskaupasta! Näyttää siltä, että Android-tablettien sovellustarjonta on heikompaa kuin iPadin ja Android-puhelimien. Toki sen ymmärtää, että sovellukset tehdään ensin markkinoiden suosituimmalle tabletille eli iPadille. Muille järjestelmille tehdään sitten versio jossain vaiheessa kun jaksetaan. Ja Androidin ohjelmaversiot saattavat olla ominaisuuksiltaan rajoitetumpia kuin iOS:n vastaava ohjelma. Onneksi kuitenkin valtaosa tärkeimmistä ohjelmista löytyy myös Android-tabletille.

Käytettävyys

Pieni koko mahdollistaa tabletin kuljettamisen aina mukana. Laite on kevyt, sitä voi pitää yhdessä kädessä. Näytön koko ja luettavuus, joista aiemmin hieman valitin ovat henkilökohtaisia kokemuksia. Ei varmasti ole kaikille ongelma.

Nexus 7:n navigointinäppäimet (koti-, back- ja sovelluslistanäppäin) on toteutettu näytön kosketusnäppäiminä. Ne kääntyvät laitteen mukana. Pidän tästä!

Asus Nexus 7 (2013) käytössä on muutama hieman ärsyttävä piirre: Back-nappula on Samsung Galaxy:ssa kotinäppäimen oikealla puolella ja Nexus 7:ssa vasemmalla puolella. Miksi tällaisia käytettävyysasioita ei voi standardoida?

Toisekseen Nexus 7 (2013) jäätyy välillä nettiä selatessa; se ei ota kaikkia painalluksia vastaan. Tämä on onneksi hyvin pieni haitta. Mutta vanhassa iPadissani ei ole koskaan ollut tällaista ongelmaa.

Muutenkin iPadin selain (Safari) on parempi kuin Chrome, joka on Nexus 7:n selain. Chrome on kaatunut joka päivä vähintään kerran. Saan vain virheilmoituksen ”Chrome on pysähtynyt” ja sitten selain sulkeutuu. iPadilla nettiselauksessa ei ole ongelmia. Safarissa toimivat myös eleet: napauttamalla näytön yläreunaa sivu scrollaa ylös ja pyyhkäisemällä vasemmalta oikealle pääsee edelliselle sivulle. En tiedä onko Apple patentoinut nämä toiminnot, vai miksi ne Androidista puuttuvat?

Akkukesto on ollut lievä pettymys. Omassa käytössäni Nexus 7:n akku kestää vain päivän. iPad 2 on samassa käytössä vaatinut latausta vasta kahden tai kolmen päivän jälkeen. Nexus ladataan normaalilla micro-usb -piuhalla. Se on parempi ratkaisu kuin iPadin käyttämä Applen oma liitin.

Yhteenveto

Asus Nexus 7 (2013) on tabletti, jossa on paljon hyvää: pieni koko, tarkka näyttö ja kaikinpuolin tehokas rauta. Suosittelen ihmisille, jotka haluavat kuljettaa tablettia aina mukana. 
Vaihtoehtoina Android-tableteista kannattaa katsoa laitteita tuumaa suuremmalla näytöllä. Ehkä niissä näytön luettavuus on hieman parempi? Kannattaa katsastaa LG G Pad 8.3″ ja Samsungin kohta myyntiin tuleva Galaxy TabPRO 8,4″.
Mutta jos haluaa parhaan tabletin, niin vaihtoehtoina on joko Applen iPad Mini Retina tai iPad Air. Applen käytettävyys ja sovellustarjonta on Androideja parempaa. Paremman kuvasuhteen vuoksi jopa iPad Minissä on Nexusta reilusti suurempi näyttö. Nexus 7:n näyttö on vain 74% iPad Minin näytön koosta. Valitettavasti Apple rahastaa suuremman muistin malleilla. Nexus on selvästi halvempi. 
  

Vastaa