iPhone XR – Android-leiristä iPhone käyttäjäksi

Tuli aika vaihtaa puhelinta. Reilut kaksi vuotta erinomaisesti palvellut Honor 8 lähti kiertoon. Mielenkiinnosta vaihdoin iPhoneen, edelliset puhelimet ovat olleet Androideja.

iPhone XR

Hankin iPhone XR 128 Mt -muistilla. Panostin tuohon isompaan muistimäärään, koska tähän ei saa microSD-kortilla lisää tilaa. Tässä mietteitä uudesta puhelimesta.

Yleistä

Isoin muutos Honor 8 verrattuna on sormenjälkilukijan ja navigointinäppäinten puuttuminen. Face ID (eli kasvojentunnistus) vaikuttaa toimivan luotettavasti. Honorin sormenjälkilukija oli hyvä, mutta niin on myös Face ID. Välillä puhelimen avautumisessa on havaittavissa minimaalinen viive, mutta sen ei voi sanoa haittaavan käyttöä. Apple Pay:n ja App Storen ostojen hyväksyminen kasvojentunnistuksella on näppärää. Muutenkin Apple Pay toimii näppärästi, tuplaklikkaus virtanapista aktivoi luottokortin. Honorilla mobiilimaksamista en juuri käyttänyt, mutta iPhonella sillä tulee maksettua työpaikan lounasruokailut.

Navigointinäppäinten puuttuminen ei häiritse: iPhonen kosketusnäytön eleet toimii hyvin, ja niihin tottui yhdessä illassa. Vaikka onhan se Androidin back-näppäin kätevä.

Käyttöön vaikuttaa myös latauskaapelien uusiminen: Honor käytti USB-C:tä, iPhonella pitää olla Applen lightning-kaapeli. Mielellään olisin nähnyt USB-C -liittimen iPhonessa. Iso miinus on pikalaturin puuttuminen paketista. Honorissa sellainen tuli jo pari vuotta sitten vakiona, mutta iPhoneen pitää ostaa erikseen. Samoin Honorissa oli 3,5 mm kuulokeliitin, joka iPhonesta puuttuu. Yllättäen puhelimen mukana ei tullut edes 3,5 mm – lightning -adapteria! Adapteri täytyy ostaa erikseen: Applen oma adapteri maksaa 10 euroa. Pikalaturiksi hankin Fuj:tech-merkkisen laturin parilla kympillä, ja siihen piti vielä ostaa USB-C – lightning -kaapeli kolmella kympillä. Ihme homma, että lähes tonnin puhelimessa näitä ei tule mukana.

iPhone XR tukee langatonta latausta, mutta tätä en ole testannut.

Näyttö

Speksejä lukiessa suurin ihmetyksen aihe on iPhone XR:n näytön surkea resoluutio. Miten Apple voi laittaa näin kalliiseen puhelimeen 720p näytön, kun kolmensadan euron androideissa on 1080p näytöt? iPhonen näyttö on kyllä laadultaan hyvä, mutta takaraivossa jyskyttää tieto sen antiikkisesta resoluutiosta. Hyvä puoli on, että heikompi resoluutio auttaa akkukestossa. iPhonen akku kestää hyvin, omassa käytössä riittää ladata se joka toinen yö.

Näyttö on LCD-teknologiaa, ja sen takia siinä ei ole mitään ”allways on” -toiminnallisuutta. Näyttö kuitenkin menee päälle kun puhelinta liikuttaa, niin silloin näkee notifikaatiot. iPhonessa ei ole ilmoitusvaloa mikä Honor 8:sta löytyi. Sen sijaan iPhonen sivussa on kytkin puhelimen laittamiseksi äänettömälle. Erittäin mukava ominaisuus. Samoin on puhelimen ajastettu ”älä häiritse” -tila.

Kamera

En ole vielä kuvannut kovin paljoa iPhonella. Kuvien laatu tuntuu olevan ihan OK. Mutta eihän nämä kännykkäkamerat ole pokkareiden tasolla. Mieluummin kuvaan Panasonic LX15 kameralla. Hyvässä valossa kännykällä saa toki erinomaisia kuvia, mutta valon vähetessä laatu heikkenee nopeasti.

iPhone XR:ssä on vain yksi takakamera. Sillä saa ohjelmallisesti tehdyn bokeh-efektin kuviin joissa on ihmisiä. Honor 8:ssa oli kaksoiskamera, jolla bokeh-toimi kuvassa kuin kuvassa. Mutta tällä kokemuksella sanoisin Apple iPhone XR:n kameran olevan selvästi Honor 8:a parempi. Mutta ei tämä vielä riitä ainoaksi kameraksi.

Nopeus ja käytettävyys

iPhone XR toimii todella sulavasti ja kaikki sovellukset pelaa hienosti. Androideissa on aina pienen pientä tökkimistä, nämä loistaa iPhone XR:ssä poissaolollaan. Puhelin on muuten aika iso, käytännössä sitä pitää käyttää kahdella kädellä. Samaten näytön ylälaidassa oleva lovi on leveä, koska siinä on Face ID:n vaatimat sensorit ja etukamerat. Itseäni tämä ei haittaa. Mutta loven takia mm. akun varaustilaa ei näe prosenteissa. Leveä lovi verottaa mitä kaikkea yläpalkkiin mahtuu.

Suojakotelot

Suojasin näytön panssarilasilla. Puhelimen takakuori on myös lasia, joten jonkunlainen suojakotelo on suositeltava. Olen käyttänyt kolmea eri kuorta: Otterbox Symmetry, UAG Plyo ja Lastu.

Lastu case, UAG Plyo ja Otterbox Symmetry. Kaikki suojaavat puhelimen jokaiselta reunalta.

Kaikissa suojakuorissa on riittävän isot aukot latauskaapelille.

Otterbox Symmetry

Otterbox Symmetry on kovaa muovia, ja kaikista järein kotelo. Se on väriltään Fine Port. Se antaa varmasti hyvän suojan puhelimelle. Kotelo on hyvin tiukka. Näistä kolmesta kotelosta se on liukkain ja levein. Otterboxin reunoissa on hyvä korotus, jopa panssarilasin kanssa reunat nousee lasia korkeammalle antaen suojaa näytölle jos puhelin putoaa.

Otterbox Symmetry Fine Port

Otterboxin näppäimet on erittäin hyvät
Otterbox Symmetry on melko leveä

UAG Plyo

UAG Plyo on väriltään tuhkanharmaa. Kotelo on läpinäkyvää muovia. Tausta on keskeltä ohuempi kuin reunoista. Se tekee kuoresta persoonallisen näköisen. Läpinäkyvä muovi ottaa aika helposti naarmuja. Kotelo ei pysy ihan priiman näköisenä kovin pitkään, mutta minua pienet naarmut kuoressa ei haittaa. Kuori kerää myös jonkun verran sormenjälkiä. UAG Plyo on järeä, uskoisin että antaa yhtä hyvän suojan kuin Otterbox Symmetry. UAG Plyo ei ole ihan yhtä leveä kuin Otterbox Symmetry, joten UAG:sta saa paremman otteen. Näistä kahdesta järeästä kuoresta valitsisin UAG Plyon.

Valkoinen iPhone XR näyttää hyvältä UAG Plyo suojakuoressa

UAG Plyo napit on OK, mutta ei yhtä hyvät kuin Otterboxissa
UAG Plyo
iPhone XR ja UAG Plyo

Lastu case hiili

Lastun suojakuori on kaikista kevein ja tyylikkäimmän näköinen. Napit on samaa tasoa UAG:n kanssa. Tämä kuori ei varmasti suojaa yhtä hyvin kuin Otterbox tai UAG. Varsinkin panssarilasin kanssa reunat ei nouse yhtään näytön yläpuolelle. Puhelinta ei kannata pudottaa näyttö alaspäin… Lastun suojakuori ei ole yhtä liukas kuin Otterbox. Lisäksi se on kapeampi, joten puhelinta on helpompi käyttää yhdellä kädellä. Puinen kuori ei myöskään kerää sormenjälkiä. Lastun suojakuori on tällä hetkellä se, mikä on päivittäisessä käytössä.

iPhone XR Lastu case – hiili. Kameran linssi on hyvin suojattu samoin kuin muissakin suojakuorissa.

Panssarilasin kanssa reunat ei nouse näytön yläpuolelle.

Lastu case

Lastun suojakuori tuli kivassa pussissa

iPhone XR ja Lastu

iPhone XR – mitä mieltä?

iPhone XR on erittäin hyvä puhelin. Kaikki toimii hienosti. Mutta edelliseen puhelimeeni, Honor 8, verrattuna erot normaalissa päivittäisessä käytössä ei ole kovin isot. Mielestäni iPhonen hinta on liian korkea. Vaikuttaa että lähes samat ominaisuudet saa noin 400 eurolla. Muista puhelimista katsoisin esimerkiksi Honor 10, Huawei Nova 3 tai tulevan Nokia 8.1. Samassa hintaluokassa iPhone XR:n kanssa on esim. Samsung Galaxy Note 9 tai Huawei Mate 20 Pro. Jos hinta ei ole este, eikä tuijota näytön speksejä, niin iPhone XR on kelpo peli.

Jos hakee käytön helppoutta, niin iPhone XR:ää voi suositella. Jos haluaa kustomoida ja säätää, niin kannattaa valita android.

Vastaa