Tuli tehtyä heräteostos, kun kerran ”halvalla” sai. Hankin Panasonic Lumix DMC-GM1 -järkkärin. Kyseessä on pikkuruinen Micro Four Thirds -järjestelmän kamera. Tässä kokemuksia ja vertailua pidempään käytössäni olleeseen Sony NEX-5R -kameraan.
Ensivaikutelma
Panasonic GM1 on todella pieni kamera. Koko onkin tämän kameran myyntivaltti. Kamera on pieni ja kevyt. Tosin housujen taskuun se ei kittizoomin kanssa mahdu. Takintaskuun kyllä menee.
Sony NEX-5R, Panasonic GM1, Olympus XZ-1 |
Panasonic GM1 on jopa pienempi kuin Sony NEX-5R. Kokoero ei tosin ole kovin suuri. Panasonic tuntuu huomattavasti kevyemmältä kuin Sony.
Käytettävyys
Pieni koko aiheuttaa haasteita kameran käytettävyydelle. Sony NEX-5R on selvästi mukavampi käsitellä, koska siinä on muotoiltu otekahva. GM1:stä kahva puuttuu, ja siitä ei saa oikein kunnon otetta.
Molemmissa kameroissa on kosketusnäyttö. Panasonicin toteutus on hieman parempi: Sonyssa käytin kosketusnäyttöä vain tarkennuspisteen valintaan. Panasonicissa näytöltä tulee tehtyä myös menujen valintoja. Sonyn näyttö on kuitenkin parempi: näyttö kääntyy sekä alas että ylös. Panasonicin näyttö on kiinteä. Lisäksi ruudunpäivitysnopeus on Sony NEX-5R:ssä huimasti parempi. Olin tottunut sen sulavaan liikkeeseen. Kun katsoin Panasonic GM1:n näyttöä ensimmäisen kerran ja kuvasin liikkuvaa kohdetta, niin yllätyin ”tahmaavasta” näytöstä. Näyttö ei pysy liikkeessä mukana. Yllättävä havainto, mistä en ollut lukenut yhdestäkään Panasonic GM1 nettiarvostelusta.
Panasonic GM1:ssä on perinteinen kuvaustilan valintakiekko kameran päällä. Käsittämättömästi se puuttuu Sony NEX-5R:stä. Sonyssa kuvaustila valitaan menujen kautta. Kun siihen tottuu, niin valinta käy nopeasti.
Vaikka Panasonic GM1 on hyvin pieni, on siihen saatu mahtumaan salama. Sony NEX-5R:ssä on irtosalama. Käytännössä irtosalamaa ei ole tullut koskaan käytettyä, on se sen verran kömpelö. Tosin salamalle ei ole edes ollut tarvetta, niin hyvin kamera toimii hämärässä.
Akun latauksessa on myös suuri ero: Sonyn voi ladata kännykän laturilla usb:n kautta. Panasonic pitää ladata erillisellä laturilla. Tämä syö kameran kokoetua, kun reissuun pitää muistaa ottaa laturi mukaan. Tämä on iso plussa Sonylle.
Kuvanlaatu
Vertailin kameroiden kittizoomien kuvanlaatua. Panasonicin kittizoomi on 12-32 mm (crop factor 2) ja Sonyn powerzoom 16-50 mm (crop factor 1.5). Sonyn kittizoomi on kätevä, koska se on powerzoom: kameran käsittely onnistuu yhdellä kädellä. Panasonic vaatii aina kaksi kättä, koska objektiivi on käännettävä käsin kuvausasentoon.
Kuvasin testikuvat käyttämällä kameroiden automaattiasetuksia. Kuvasin JPEG-muodossa. Uskoisin, että nämä kamerat hankitaan pokkareiden korvaajiksi ja valtaosa kuvaa juuri automaattisäädöillä.
Panasonic GM1 |
Sony NEX-5R |
Panasonic GM1 |
Sony NEX-5R |
Radion kuvaaminen paljastaa selvän laatueron kittizoomien kanssa. Vaikka en ole mikään alan ammattilainen, niin voin selvästi sanoa Panasonic 12-32 mm olevan parempi objektiivi. Se on kauttaaltaan tarkka. Sony 16-50 mm on tarkka keskeltä, mutta sumenee reunoilta selvästi.
Panasonic GM1 |
Sony NEX-5R |
Sonyssa on suurempi kenno, eli sillä saa teoriassa paremman bokehin. Käytännössä se näyttää molemmilla kuitenkin hyvin samalta.
Yhteenveto
Panasonic GM1 on pätevä kamera. Vertailu Sony NEX-5R:n kanssa on hankala. Suoraan ei voi sanoa kumpi on parempi. Molemmat kamerat ovat pieniä, niissä on kosketusnäyttö ja kuvien siirto tabletille/puhelimeen onnistuu wifi:llä. Molemmilla kameroilla saa hyviä kuvia.
Sony NEX-5R plussat:
- Parempi kuvausote
- Lataus usb:llä
- Suurempi kenno
- Parempi näyttö (kääntyvä ja parempi ruudunpäivitys)
- Powerzoom on mukava
Panasonic Lumix DMC-GM1 plussat:
- Pienempi koko
- Objektiivit pienempiä ja kevyempiä
- Parempilaatuinen kittizoomi
Omassa käytössäni kittizoomi on valtaosan ajasta kamerassa kiinni. Panasonic 12-32 mm tekee laadukasta jälkeä. Joten oma kamerajärjestelmäni menee vaihtoon: Sony NEX vaihtuu Micro Four Thirdsiin.