Tartuin Canal Digitalin tarjoukseen ja päivitin digiboksin uuteen 500 GB malliin. Tässä ensivaikutelmia laitteesta ja asennuksesta reilun viikon käytön jälkeen.
Uusi Canal Digital HD PVR 5720-SX digiboksi ja Aten VS-182 HDMI-jakaja. |
Vanha kokoonpano
Aikaisemmin käytössä on ollut jo useita vuosia Canalin tallentavan digiboksin edellinen malli, HD PVR 101-ST. Vanhaa boksia on paljon parjattu netin keskustelupalstoilla. Minulla se on kuitenkin toiminut varsin hyvin, ja viimeisimpien päivitysten jälkeen se on ollut käytössä vakaa eikä ole tarvinnut boottailua. Vanha boksi oli HDMI:llä ja optisella äänikaapelilla kiinni olohuoneen AV-viritinvahvistimessa ja pitkällä SCART-kaapelilla makuuhuoneen televisiossa. Tämä set-up oli tarkoitus säilyttää, eli boksin kuva pitää saada näkyviin olohuoneessa 5.1 äänillä ja lisäksi makuuhuoneen kakkostelkkarissa.
Asennus: perusasennus ja antenniverkon kanavat
Uuden boksin asennus oli helppoa. Piuhat kiinni ja menoksi. Näin siis teoriassa, jos kuvaa haluaa katsoa vain yhdestä televisiosta ja katselee ja tallentaa vain satelliittikanavia. Liitännät HD PVR 5720-SX:ssä on selkeästi rajoittuneemmat kuin vanhassa boksissa. Ensinnäkin laitteessa ei ole antenniverkon viritintä. Kaikkia kanavia ei näe Canal Digitalin satelliitin kautta, minua kiinnostavista kanavista puuttuu FOX ja TV5. Ne näkee vain harava-antennin kautta. Onneksi tämä oli tiedossa, joten tilasin Canal Digitalilta myös DVB-T USB-donglen. Se on pieni USB-tikku, joka törkätään digiboksin takana olevaan USB-porttiin. Tässä donglessa on vain sisääntulo antennille. Haluan kuitenkin aina välillä katsoa televisiota käynnistämättä digiboksia, joten kävin ostamassa Tarjoustalosta parilla eurolla antennijakajan, jolla saan antennisignaalin sekä digiboksille että televisiolle. Vanhassa HD PVR 101-ST digiboksissa oli harava-antennille IN ja OUT, joten sen kanssa ei tarvinnut leikkiä USB-virittimillä ja jakajilla. USB-tikku on toiminut tämän lyhyen testijakson moitteetta, joten ehkä tästä ei ole muuta haittaa kuin hankalampi asennus ja pahempi johtohässäkkä laitehyllyssä.
DVB-T USB-dongle ja antennijakaja. |
Kuvan jakaminen kakkostelkkariin
Seuraavaksi oli vuorossa kuvan saaminen kakkostelkkariin. 500 GB boksissa on SCART-liitin. Koska minulla oli SCART-piuha ennestään käytössä, niin ajattelin käyttää sitä. Mutta tämä uusi boksi ei osaakaan näyttää samaan aikaan teräväpiirtokuvaa HDMI:stä ja SD-kuvaa SCART:sta. Vanhalla boksilla tämä toimi. Itse asiassa vanhasta boksista sai kuvan ulos samaan aikaan HDMI:llä, komponentilla ja SCART:lla. Nyt se ei onnistu. Ainoa vaihtoehto on siis jakaa HDMI-signaali molemmille televisioille.
HDMI-jakajan hankkiminen oli yllättävän työläs homma. Kiersin kaikki tämän kaupungin kodinkoneliikkeet ja marketit, mutta missään ei ollut myynnissä HDMI-splitteriä. Hyllystä löytyi vain HDMI-kytkimiä, mutta se on tähän tarkoitukseen väärä laite. Päädyin tilaamaan Verkkokauppa.comista Aten VS-182 HDMI-jakajan. Sillä saa jaettua yhden HDMI-signaalin kahdelle laitteelle. Aten lupaa HDMI-kaapelin maksimipituudeksi 20 metriä. Tämä riitti, sillä matkaa kakkostelkkariin on kymmenen metriä.
Pitkät HDMI-kaapelit on muuten kalliita. Samalla kun ostin Tarjoustalosta antennijakajan, niin löysin sieltä kymmenen metrin HDMI-kaapelin kahdellakymmenellä eurolla. Olisin halunnut valkoisen kaapelin, se sopii sisustukseen paremmin. Kaapeleita oli vain mustia. Otin sellaisen, sillä hinta oli halpa ja kaapeli toimii.
Asennuksen hankalin vaihe oli HDMI-kaapelin vetäminen makuuhuoneeseen. Makuuhuone sijaitsee nimittäin yläkerrassa. Kaapelin läpivienti olohuoneen katon läpi oli tuskaa. Liittimen pää on leveä, joten kattoon piti porata melkoisen suuri reikä.
Lopputulos oli kuitenkin onnistunut ja selkeä parannus edelliseen. Aikaisemmin kakkostelkkarissa näkyi vain suttuinen SD-kuva SCARTin kautta. Nyt sielläkin voi katsella teräväpiirtokuvaa. Ainoa pieni miinus tulee äänistä. Kuten yllä mainitsin, on digiboksi liitetty AV-viritinvahvistimeen, jotta olohuoneessa voi nauttia 5.1 äänistä. Yläkerran kakkostelkkari ei osaa napata 5.1 ääniä HDMI:stä. Jos lähetyksessä on Dolby Digital äänet, joudun vaihtamaan digiboksin ohjelma-asetuksista äänet stereoksi. Silloin toimii myös kakkostelkkarissa. Tosin aika harva kanava lähettää Dolby Digital ääniä, joten tämä on pieni vaiva.
Vanha boksi vielä käytössä
Sama kaukosäädin uudessa ja vanhassa boksissa. Keskellä Logitech Harmony 300 yleiskaukosäädin. |
Uusi 500 GB digiboksi käyttää samaa kaukosäädintä kuin vanha malli. Tämä on hyvä juttu: minulla on käytössä Logitech Harmony yleiskaukosäädin, jota ei tarvinnut uudelleenohjelmoida. Uutta kaukosäädintä en viitsinyt edes poistaa muoveista.
Vanha digiboksi on tietysti edelleen käytössä, koska sen kovalevyllä on tallennuksia joita ei ole vielä katsottu. Koska molemmat tottelee samaa kaukosäädintä, niin vanha boksi piti siirtää riittävän kauas uudesta, jotta molemmat ei ota komentoja samaan aikaan vastaan. Onneksi TV-taso on riittävän leveä.
Vanha sotaratsu siirrettynä syrjään. |
Vanha digiboksi ei toimi ollenkaan ilman katselukorttia. Edes tallennettuja ohjelmia ei voi katsoa. Minulla oli tallessa joku vanha Canalin kortti, joka ei todellakaan ole enää voimassa. Törkkäsin sen boksiin, niin jo saa tallennukset näkyviin. Toimiva ratkaisu niin kauan kunnes saa katsottua vanhat tallennukset pois.
500 GB digiboksin toiminta
Yhteenveto
Canal Digital HD PVR 5720-SX on toiminut lyhyen testijakson niin kuin pitääkin ilman mitään ongelmia. Tämä jää käyttöön ja vanha boksi lähtee myyntiin heti kun sen tallennukset on katsottu.
Canal Digital HD PVR 5720-SX plussat:
+ Helppokäyttöinen
+ Isompi tallennustila
+ Selkeä suorituskykyparannus edeltäjään. Kaikki toiminnot ovat sulavia.
+ Paremmin integroitu Canal Digital GO -verkkopalvelu
Miinukset:
– Huonommat liitännät kuin edeltäjässä (tarvitaan jakajia ja USB-dongeleita)
– Ei saa samaan aikaan 5.1 ääniä optisella kaapelilla ja stereota HDMI:stä
Itse suoritin samanmoisen vaihtotoimenpiteen ja näyttää siltä, että palautan uuden takaisin.
Myytkö vanhan boxisi sopuhintaan mulle? =) Omassa vanhan mallin vehkeessä pikkuvika.
No, ei tässä uudessakaan kovasti moitittavaa ole. Ehkä itselle suurin miinus näin kiireisenä aikana on se, että tallentaminen onnistuu vain yhdeltä kanavalta kerrallaan. Toisin kuin edeltäjässään.
Toinen pieni miinus on maanpäällisen verkon virittimen puute. Itse tykkään töllötellä myös haravan kautta tarjolla olevia kanavia.
Kokonaisuutena uusi laite on hyvä ja toimiva sekä varmanoloinen kokonaisuus.
Jos boxikauppa kiinnostaa mailaile sunbeam_fi(@)hotmail.com
=)
Hei, kyllä tällä pystyy tallentamaan kahta satelliittiverkon ohjelmaa yhtä aikaa. Onhan sinulla molemmat lautaselta tulevat antennikaapelit kiinni? Lisäksi menusta "asetukset" > "asennus" > "antenniasetukset" pitää olla valittuna "univeral LNB kaksi viritintä". Minulla tuo oli oletuksena päällä.
Tilasitko Canalilta tuon jutussa mainitsemani USB-donglen? Sillä saa harava-antennin kanavat näkymään. Toi on pelannut ihan hyvin. Ohjelmia voi katsoa ja tallentaa samaan tapaan kuin satelliittikanavia. Pienenä miinuksena jostain syystä maanpäällisen verkon kanavat näkyvät minulla ohjelmaoppaassa kolmeen kertaan. Mutta en ole jaksanut perehtyä miten tuon saa kuntoon. Ilmeisesti myös muut usb-harava-antennivirittimet saa tähän kiinni.
Vanhan boksin myin jo Huuto.netissä pois.
Ei siis toimi suoraan harava-anteenilla?
Käykös tämä siihen väliin?
https://www.amazon.it/gp/aw/d/B00J34GNYQ/ref=mp_s_a_1_5/257-6531593-9086928?__mk_it_IT=%C3%85M%C3%85Z%C3%95%C3%91&qid=1502175721&sr=8-5&pi=AC_SX236_SY340_FMwebp_QL65&keywords=Dvb+T+Usb+Dongle&dpPl=1&dpID=31iWDUOA2vL&ref=plSrch
Canalilta on nykyisin digiboksista uudempi malli. Siihen taitaa saada harava-antennin suoraan kiinni ilman tarvetta usb-dongleille.
Tässä vanhassa boksissa harava-antenni ei toimi suoraan, vaatii usb-donglen. Valitettavasti en tiedä mitkä kaikki on yhteensopivia. Itse olen käyttänyt tuota Canal Digitalin kautta hankittua donglea.
Onko kukaan onnistunu asentaan 5720sx laitteeseen mitään ilmaisateliittia?