DJI Spark ja dronen tuskainen käyttöönotto

Netti on täynnä DJI:n droneja ylistäviä arvosteluita. DJI Spark alkoi kiinnostaa, varsinkin kun siitä on nyt hyviä tarjouksia. Dronen saa 450€ hintaan ihan paikallisesta valokuvausliikkeestä ja ohjain tulee mukaan. Tartuin tarjoukseen. Mutta dronen käyttöönotto olikin yhtä säätöä.

DJI Spark tuntuu laadukkaalta kapistukselta. Yuneec Breeze 4K -droneen verrattuna se on selkeästi jämerämmän tuntuinen laite. Alkufiilis oli siis hyvä.
Laitoin dronen ja ohjaimen lataukseen ja asensin puhelimeen (Honor 8) DJI Go 4 -sovelluksen. Kun laitteet oli ladattu, teki mieli lähteä heti koittamaan lentämistä. Tästä se tuska alkoi.

QR-koodin skannaus ei toimi

Aluksi halusin yhdistää dronen puhelimeen. En siis koittanut ohjainta. Laitoin dronen päälle ja avasin Go 4 -appin. Aluksi piti rekisteröityä ja aktivoida drone. Aktivointi tapahtuu lukemalla QR-koodi laatikosta tai dronesta. Mutta tämä ei tosiaankaan onnistunut. Sovellus vain skannaa ja skannaa minikokoista QR-koodia. Puhelimen kameran kun vie lähelle niin kuva ei tarkenna kunnolla. Yritin skannausta vaikka kuinka kauan eri etäisyyksiltä ja eri valaistusolosuhteissa, mutta se ei vain onnistunut. Sovellus ei antanut mitään virheilmoitusta.
Puhelin oli kuitenkin dronen wifi-verkossa ja pääsin etenemään. Sitten sovellus käski päivittää dronen firmwaren. Aloin ladata sitä. Lataus ja asennus kesti kauan. Latauksen aikana laitoin dronesta virrat pois ettei akku lopu.

Wifiä ei löydy

Kun firmware oli ladattu puhelimeen, aloin päivittää dronea. Mutta puhelin ei löytänyt enää Sparkin wifiä! Käynnistelin dronea ja puhelinta useita kertoja. Aina sama homma: puhelin ei näe Sparkin luomaa wifi-verkkoa.
Lopulta hain tietoa netistä. Tämä on näköjään yleinen ongelma. Wifiin yhdistäminen onnistuu näin:
 • Laita drone päälle
 • Paina dronen virtanappia 9-10 sekuntia. Aluksi kuuluu yksi piippaus, sitten kaksi piippausta ja lopulta kolme piippausta
 • Päästä irti virtanapista
 • Nyt puhelin näkee Sparkin verkon ja pystyy yhdistämään siihen

Yritys lähteä lentoon – Aircraft locked

Firmware saatiin verkon löydyttyä päivitettyä. Sitten paritin ohjaimen ja dronen. Ei muuta kuin pihalle ja koittamaan miten DJI Spark lentää.
Kaikki näytti olevan kunnossa, sovelluksesta valitsin ”Go fly” ja sitten iso pettymys. Lentoonlähtö ei onnistu. Sovellus näytti että viimeisin firmware on käytössä, mutta antaa virheilmoituksen ”Aircraft locked”. Ei mitään lisätietoja. Tuska vain kasvaa, miten tämä voi olla näin vaikeaa.
Mietin menikö aktivoinnissa jotain pieleen, koska QR-koodin luku ei onnistunut. Mutta sovellus yhdistää  kuitenkin droneen ja kaikki näytti olevan kunnossa. Kirjauduin ulos sovelluksesta ja takaisin sisään. Ei auta, sama virheilmoitus. En keksinyt miten edetä. Mietin vain, että onko drone viallinen ja pitää viedä maanantaina takaisin kauppaan.

Applen iPad pelastaa päivän

Viimeisenä oljenkortena päätin yrittää lentää toisella laitteella. Minulla on Applen iPad Mini 2. Latasin  siihen DJI Go 4 -sovelluksen, ja kirjauduin sisään. Sovellus alkoi kysyä aktivointia. Yritin taas lukea QR-koodia dronen laatikosta ja dronen pohjasta. Ei onnistunut. Tällä kertaa sovellus antoi kuitenkin virheilmoituksen. Sitten laitoin dronen päälle ja yhdistin wifillä iPadiin. Kaikki näytti toimivan ja drone näytti että lentoonlähtö on mahdollinen.
Vaihdoin takaisin Android-puhelimeen ja ohjaimeen ja menin ulos. Nyt lentoonlähtö onnistui. Vihdoinkin!
Paritin vielä ohjaimen ja dronen uudestaan, koska ensimmäisellä lennolla ohjaimen kuvausnapit eivät toimineet.
Ilmassa DJI Spark lensi hyvin. En kuitenkaan voinut lentää kuin muutaman minuutin, koska kaikki säätö asennuksessa oli kuluttanut dronen akun melkein loppuun. Lisää lentokokemuksia on luvassa myöhemmin. Toivottavasti ne on positiivisia. Ainakin ensimmäiset kuvat ja videot oli laadukkaita.
Applen iPad tarvittiin, jotta lukitun dronen sai toimintakuntoon

Yhteenveto

Ei voi kuin ihmetellä miten hankalaa DJI Sparkin käyttöönotto oli. Onko tätä edes mahdollista saada Android-laitteella käyttökuntoon? Minulle jäi ainakin kuva, että parempi olla Applen laite. Ja kaikkeen säätöön meni hermot ja hirveästi aikaa. Täytyy heti hankkia ainakin yksi lisäakku jos tällainen säätö jatkuu. Muuten lentoaika jää vain pariin minuuttiin.
Yuneec Breeze 4K -dronen käyttöönotto oli helppoa. Yhdistää wifiin ja lähtee lentämään. DJI:llä ihan toisin. Ihmetyttää varsinkin tuo ”aircraft locked”. Tässä ollaan ostettu kallis drone, ja jotain aktivoinnissa mennyt pieleen niin DJI ei anna lentää dronella ollenkaan. Minä nyt kuitenkin omistan tämän dronen, niin luulisi että voin sitä lennättää milloin haluan. Nyt jäi vaikutelma että DJI on kuin joku viranomainen joka päättää milloin lennän ja milloin en.
Tulipas negatiivinen kirjoitus. Mutta ensimmäinen käyttökokemus oli hirveä. DJI:lla on paljon parannettavaa, sellaista säätöä tämä oli.

———-

Lukuvinkki: kaikki droneaiheiset blogitekstit

———-

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

 1. Unknown

  sain kyllä toimimaan anroid laitteella samsung s9:llä

 2. Unknown

  Minulla on vierähtänyt vuosi Sparkin pölyttyessä.
  Kun hankin mainitun dronen, puhelinneuvontaan meni kolmesataa euroa – laite oli täysin uusi heille 'eeei niitä kirjautumisia tartte, ne on vaan mainontaa varten'.
  Puhelin Sony Xperia.
  Todellakaan se, että on kerran onnistunut lähtemään lentoon, ei tarkoita, että laite tästälähtien toimii (toki olen lennättänyt muutamia kertoja). Tutor-videot ovat harhaanjohtavia, kun saat laitteen ilmaiseksi, et voi muuta kuin ylistää sitä. Ja voit olla ammattilainen.
  Minun ongelma on nyt controllerin kanssa, sen viivakoodia ei lueta, manuaalinen lisäys ei toimi.

Vastaa