Fujifilm XF10

Fujifilm XF10 oli Torissa myynnissä hyvään hintaan, joten kaupat tuli tehtyä. Tässä kamerasta parin viikon käytön jälkeen käyttökokemuksia ja vertailua Panasonic GM5 -mikrojärkkäriin ja iPhone XR:n kameraan.

Fujifilm XF10 tekniset speksit

  • 24MP APS-C kenno
  • Kiinteä 18.5 (28 mm full-frame vastaava) linssi, F2.8
  • Kosketusnäyttö, joka on kiinteä, eli ei käänny
  • Micro-USB -lataus
  • Wifi ja Bluetooth. Kuvien siirto onnistuu langattomasti puhelimeen.
Fujifilm XF10:ssä on perinteinen objektiivin suojus. Olisi parempi, jos se olisi automaattinen perinteiseen pokkarityyliin. Suojus on kuitenkin ohut ja sen saa narulla kiinni, niin se ei häviä.
Kamera on suhteellisen ohut. Se mahtuu väljiin housuntaskuihin. Kamerasta saa melko hyvän kuvausotteen.
Takana on kiinteä kosketusnäyttö. Kääntyvä malli olisi käytännöllisempi. Navigointi käyttöliittymässä sujuu joystickin avulla.
Pohjassa perinteisen luukun takana akku ja paikka SD-muistikortille. USB-latausportti on kameran sivussa.

Kokovertailu

Fujifilm XF10:n valtti on ison kennon mahduttaminen kompaktin kokoiseen kameraan. Kamera mahtuu väljiin housuntaskuihin, näin ollen sitä on helppo kuljettaa reissussa mukana. Tässä muutama kuva, jossa kokoa voi vertailla Panasonic Lumix DMC-GM5 -kameraan jossa on 20mm F1.7 linssi.
Panasonic GM5 ja Fujifilm XF10
Molemmissa kameroissa on kiinteä kosketusnäyttö. Panasonicissa on elektroninen etsin, joka XF10:tä puuttuu.
Tässä kuvassa näkyy suurin kokoon vaikuttava ero. Vaikka GM5 on muuten selvästi pienempi kuin XF10, niin objektiivin kanssa siitä tulee niin paksu, ettei ole mitään toivoa kuljettaa sitä housujen taskussa.
Panasonic Lumix DMC-GM5 on yksi pienimmistä järjestelmäkameroista. Fujifilm XF10:ssä on suurempi kenno, mutta sen objektiivia ei voi vaihtaa.

Vertailua kuvanlaadusta

Millaista kuvaa Fujifilm XF10:llä saa? Tässä vertailua Panasonic GM5 + 20mm F1.7 -micro four thirds järkkäriin, iPhone XR puhelimeen ja Sony DSC-HX90V superzoom pokkariin. Kuvat on otettu automaattisäädöillä, jotta nähdään millaista jälkeä kamerat tekee.
Fujifilm XF10. Kuva otettu sisätiloissa, suhteellisen hämärässä huoneessa. Fujifilm XF10 sumentaa taustan mukavasti.
Panasonic GM5 + 20mm F1.7. Kuva on otettu samalta etäisyydeltä kuin XF10, mutta objektiivin polttovälistä johtuen nukke näkyy suurempana. Tausta on F1.7 linssin ansiosta paljon sumeampi kuin XF10:n kuvassa. 
iPhone XR. Kuvanlaatu ei pärjää isompikennoisille kameroille ja tausta ei ole yhtä sumea. Mutta ihan kohtuullisen hyvää jälkeä myös puhelimella saa.
Sony HX90V.
Fujifilm XF10
Panasonic GM5 + 20mm F1.7
Fujifilm XF10:ssä on tarkka linssi. Kuvanlaatu sen ja Panasonic GM5 + 20mm F1.7 kanssa on melko samalla tasolla. Panasonicilla on parempi bokeh, mutta Fujin kuva on terävämpi. Näiden kuvanlaatu on selvästi parempi kuin iPhonen ja Sony HX90V:n, jotka ovat keskenään melko samalla tasolla. 
Yllä olevat kuvat otettiin sisätiloissa, hieman heikossa valossa. Fujifilm XF10:llä oli suuria vaikeuksia automaattitarkennuksen kanssa. Panasonic GM5 + 20mm F1.7 -kombo voittaa Fujin tarkennusnopeudeudessa 6-0. Näin vaikka Fuji XF10 on uudempi kamera ja siinä on myös päivitetty tuorein 1.12 firmware.

Field of view

Kameroissa on erilaiset linssit, joten tässä vertailun vuoksi esimerkkikuvat miten kuvat rajautuu. Sonyn jätin näistä pois, koska siinä on zoomi joka kattaa 24-720 mm vastaavan alan. Eli se on vielä iPhonen kuvaa laajempi.
iPhone XR. 26mm vastaava
Panasonic GM5 + 20 mm F1.7. 40 mm vastaava
Fujifilm XF10. 18.5mm, eli 28mm vastaava. Kuva otettu provia/standard filmisimulaatiolla.
Fujifilm XF10, classic chrome filmisimulaatio
Kuvista näkee myös eri kameroiden tuottaman kuvan värimaailman. Kaikki kuvat on otettu jpeg-muodossa. Fujin filmisimulaatiomoodeja aina kehutaan, ja niillä tuleekin ihan kivan näköistä jälkeä. Minulle oli yllätys, että Fujin automaattisessa kuvausmoodissa (SR+), ei ole valittavissa kuin vain Provia/Standard ja muutama mustavalkoinen filmisimulaatio. Jos haluaa käyttää muita filmityyppejä, niin on kuvattava muilla moodeilla. Hieman hämmentävää.

Esimerkkikuvia – Fujifilm XF10

Kameroita vertaillessa huomaa, että kennon koolla ei ole niin suurta väliä. Mielestäni on makuasia kuvaako esimerkiksi Panasonic GM5 + 20mm F1.7 -kombolla vai Fujilla. Myös tuuman kennolla, esim. Panasonic LX15, saa melkein yhtä hyviä kuvia. Varsinkin sisätiloissa kuvatessa nämä pesee laadussa iPhonen ja Sonyn HX90V -pokkarin. Näiden isompikennoisten jälki on ammattimaisempaa. Hyvässä valossa taas kaikilla saa hyviä kuvia, ja silloin Sonyn etu on mahtava zoomi pienessä koossa ja iPhone taas kulkee aina mukana.

Yhteenveto

Fujifilm XF10:llä saa otettua hyviä valokuvia. Automaattitarkennus hämärässä on onneton, mutta muuten kamera on varsin mukava. Se mahtuu taskuun, kuvat saa siirrettyä langattomasti puhelimeen ja filmisimulaatiomoodit on kivoja. XF10 on hyvä aina mukana kulkeva reissukamera valokuvauksesta kiinnostuneelle ihmiselle. 

Vastaa