DJI Mavic Mini – pieni drone hyvällä kameralla

DJI Mavic Mini. Tällainen drone tuli hankittua. Tässä siitä käyttökokemuksia ja vertailua DJI Sparkiin, jonka myin viime kesänä pois.

Ostin peruspaketin, jossa on DJI Mavic Mini -drone, ohjain ja varapropellit. Uskoisin, että useimmille tämä on riittävä paketti. Lisäksi tarvitaan vain nopea microSD-muistikortti.

Käyttöönotto

DJI Mavic Minin käyttöönotto oli suoraviivaista. Propellit on valmiiksi kiinni dronessa, muistikortti sisään ja akut lataukseen. Sekä dronen että ohjaimen akku ladataan micro-USB:llä. Kännykkään pitää asentaa sovelluskaupasta DJI Fly app.

DJI Mavic Mini on tosi pieni

Micro-USB latausportti ja microSD-kortti ovat dronen takana. DJI Mavic Minissä nämä on suoraan näkyvillä, DJI Sparkissa ne oli läpän takana.

Ohjain tulee peruspaketissa mukana. Kännykkä liitetään piuhalla kiinni ohjaimeen. Ohjaintapit on kuljetuksen aikana ohjaimen sisällä.

Ohjaintapit kiinni ruuvattuina. Kännykässä ei voi olla kovin paksuja suojakuoria, sillä niissä se ei mahdu kiinni ohjaimeen. Lisäksi kaapeli ei mene riittävän syvälle paksujen suojakuorien kanssa.

DJI Mavic Minin käyttöönotto ja lentoonlähtö on nopeampaa kuin DJI Sparkin. Tämä lähinnä sen takia, että Mavic Minissä puhelin on piuhalla kiinni ohjaimessa. Sparkissa puhelin ja ohjain keskusteli wifillä, minkä yhdistäminen vei aikaa. Mavic Mini on käytännössä heti lentovalmis, kunhan jaksaa odottaa että löytyy tarpeeksi sateelliitteja kotipisteen luotettavaan määritykseen. Aina välillä dronen kompassi on kalibroitava. Sovellus kertoo milloin se on tehtävä.

DJI Mavic Minin sai lentokuntoon ilman minkäänlaisia ongelmia. Aikoinaan DJI Sparkin käyttöönotto oli yhtä tuskaa. On toki syytä mainita, että nyt puhelimena on iPhone XR. En tiedä miten olisi onnistunut Androidilla.

Mavic Mini vie vähän tilaa. Sitä voi kuljettaa pienessä laukussa, kuten esim. Bellroy Sling. 

Lennättäminen ja kamera

Mavic Minin lennättäminen on hyvin samanlaista kuin Sparkin. Ohjain toimii samalla tavalla. Mutta on näissä hieman eroja:

Tuuli. DJI Sparkilla pystyi lentää melko tuulisellakin kelillä. DJI Mavic Mini on kevyempi, ja varmaan sen takia huomattavasti herkempi tuulelle. Kerran tuulenpuuska otti droneen kiinni ja alkoi kuljettaa sitä kymmeniä metrejä vastakkaiseen suuntaan. Moottorit eivät jaksaneet vastustaa tuulta. Sparkin kanssa vastaavaa ei tapahtunut. Eli Mavic Miniä kannattaa lennättää tyynellä säällä ja muistaa että yläilmoissa saattaa tuulla kovaakin, vaikka maantasolla on täysin tyyntä.

Lentoetäisyys. Mavic Minissä on omaan käyttöön riittävän hyvä kantama. DJI Sparkissa yhteys pätki herkemmin.

Akkukesto. Mavic Minissä on erittäin hyvä akkukesto. Sparkin lentoaika oli reilut kymmenen minuuttia, minkä takia lisäakku tai pari oli ehdoton lisävaruste. Väittäisin, että normikäyttöön Mavic Minillä riittää yksi akku. Sillä lentää puolisen tuntia.


Kamera. Mavic Minissä on kunnon 3-akselinen gimbal. Vaikka drone on ilmassa epävakaampi kuin Spark, niin videokuva on silti gimbalin ansiosta erittäin vakaa. Myös still-kuvat ovat omaan silmään parempia kuin Sparkin kuvat. Mavic Minin kamera on erittäin hyvä ja 2.7K-tarkkuus on minulle riittävä.

Kamera on hyvä

 

Gimbal kannattaa suojata mukana tulevalla kotelolla kuljetuksen ajaksi.

Drone sivusta

Esimerkkikuvia

Juhannuksena tuli kuvattua järvelle lautan päälle kasattua kokkoa

Yhteenveto

DJI Sparkiin verrattuna Mavic Minissä on parempaa:

+ Nopeammin lentoon, kun ei tarvitse odotella puhelimen ja ohjaimen välille muodostuvaa wifi-yhteyttä

+ Akkukesto on paljon parempi. Ei tarvitse kuluttaa aikaa vara-akkujen lataamiseen ja akkujen vaihtoon.

+ Kantama on pidempi

+ Kamera

+ Pienempi koko, kulkee kätevästi mukana

Ja huonompaa:

– Mavic Mini on herkkä tuulelle. Kannattaa lentää vain kohtuulisen tyynessä kelissä.

Lue myös nämä blogitekstit:

Vastaa