Oura – älysormus käytössä puolitoista vuotta

Ouran älysormus tuli hankittua reilut puolitoista vuotta sitten. Se on ollut siitä asti päivittäisessä käytössä. Tässä siitä kokemuksia.

Tilasin sormuksen Ouran verkkosivuilta. Sormuksia on kahta mallia, Balance ja Heritage. Niissä ei taida käytännössä olla suurempaa eroa miltä sormessa näyttää, päädyin mustaan Heritageen. Aluksi kotiin saa sovituspaketin sopivan koon selvittämiseksi. Minulle koko US11 oli passeli, kun sormusta pitää oikean käden nimettömässä.
Sovituspaketti

 

Sormus on sormessa hieman löysä, koska se on saatava latausta varten pois. Pidän sitä päivittäin sormessa. Otan sen pois uimisen, saunomisen ja suihkussa käynnin ajaksi. Muuten se on normaalisti sormessa. Sormus kestää vettä, mutta esimerkiksi uidessa on vaara että sormus tipahtaa sormesta pois ja päätyy järven pohjaan. 
Sormus ladataan langattomalla laturilla. Akku kestää muutaman päivän. Ouran mobiilisovellus kertoo kun sormus pitää ladata ja ilmoittaa kun akku on täyteen ladattu.
Mitä tällä sitten tekee? Ensinnäkin on hyvä selventää, että Oura ei ole aktiivisuusrannekkeen korvaaja. Jos haluat mitata liikunnan aikana sykettä, tarvitset Fitbitin tai vastaavan aktiivisuusrannekkeen tai urheilukellon.
Ouran pääasiallinen hyöty tulee sen käyttämisessä yön aikana. Se mittaa tarkasti unen laatua. Aamulla kun herää, niin sovelluksesta näkee arvot valmiudelle (readiness score) ja unelle (sleep score). Lisäksi päivän aikana seurataan aktiivisuustavoitteen edistymistä. Mutta varsinaiset urheilusuoritukset kannattaa mitata muilla välineillä. Niiden tiedot saa synkattua esim. Applen terveys -appin kautta Ouraan. Tämä toimii esim. Apple Watchilla, mutta Fitbitillä ei. Sillä joutuu syöttämään liikunnat käsin Ouran appiin.
Ouran sovellus neuvoo valmiuden perusteella miten tänään kannattaa liikkua. Se myös neuvoo optimaalisen nukkumaanmenoajan ja muistuttaa päivän aikana liikkumisesta.
Aamulla kannattaa avata Ouran mobiilisovellus ja tarkastaa valmiusaste ja unen laatu.

Unen tietoja
Unesta nähdään tarkasti eri vaiheet: syvä, kevyt, REM ja valveilla olo. Lisäksi solvellus näyttää liikkeen ajankohdat.
Leposyke unen aikana
Valmius ja siihen vaikuttavat tekijät
Trendeistä näkee hyvin liikunnan lisäämisen vaikutuksen leposykkeeseen. Joulukuusta alkaen liikunnan määrää on kasvanut huomattavasti, samalla leposyke menee alaspäin.
Oura mittaa kehon lämpötilan vaihteluita. Esim. flunssa näkyy kohonneena lämpötilana.
Ouran mobiilisovellus on toiminut moitteettomasti iPhone XR:n kanssa. Tilastoja voi tutkia myös tietokoneella webbiselaimella osoitteessa https://cloud.ouraring.com. En ole kuitenkaan toistaiseksi nähnyt tälle tarvetta, mobiilisovellus on tajonnut riittävästi dataa.

Kehitysideat

Toivelistalla Ouran sormukselle olisi jatkuva sykkeenmittaus ja värinähälytys. Jatkuvalla sykkeenmittauksella ei olisi enää tarvetta liikunnan aikana pitää erillistä urheilukelloa. Värinähälytys olisi itselleni jopa tärkeämpi lisäys: tykkään Fitbitin aktiivisuusrannekkeen äänettömästä värinähälytyksestä, se toimii minulla herätyskellona. Tämän toiminnon kun saisi Ouraan 🙂

Tuki

Ouran tuotetuesta on vain positiivista sanottavaa. Vajaan vuoden käytön jälkeen sormukseen tuli akkuongelmia. Mobiilisovelluksella sai suoraan yhteyden tukeen ja heidän kautta uuden sormuksen tilalle. Palvelu oli hyvää, jota tietysti tämän hintaluokan vehkeeltä odottaakin.

Yhteenveto

Oura on ollut nyt tosiaan puolitoista vuotta päivittäisessä käytössä. Olen ollut siihen tyytyväinen, lukemat tulee edelleen tsekattua joka aamu. Sormuksen datan avulla tulee kiinnitettyä enemmän huomiota laadukkaaseen uneen. Olen huomannut, että oma nukkumaanmenoaikani on aikaistunut tämän takia ja päivisin olo on virkeämpi. Suosittelen kaikille keitä kiinnostaa oman kehon tietojen mittaaminen.
Päivitys 10.12.2022:
Mikäli Oura kiinnostaa, niin tässä tarjouskoodi kolmelle ensimmäiselle. Oura Gen3 50 EUR alennus tämän linkin kautta: https://ouraring.com/discount/2c6e7cc7ab 

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

 1. Unknown

  Sain Ouran lahjaksi tammikuussa 2019.
  Olen ollut sormukseen tyytyväinen ja hyödyllistä tietoa sai helposti tulkittavassa muodossa. Viime joulukuussa sormuksen lataus ei enää kestänyt, vaan sitä on sen jälkeen pitänyt ladata 3 kertaa/ vrk. Yön eli nukkumisen tietoja ei pysty saamaan, kun akku ei riitä. Olen lähettänyt Ouran asiakaspalveluun jo kolme ( 3 ) viestiä, ILMAN VASTAUSTA. Ottaa päähän kun en voi sormusta käyttää. T. tepe

 2. oorraine

  Itse sain yhteyden tukeen mobiilisovelluksen kautta. En tiedä onko tuessa nyt viikonloppuna miehitystä. Toivottavasti saat sieltä apuja, koska sormuksella ei tee mitään jos lataus ei kestä yön yli.

 3. Antti

  Itse saanut tuesta nopeasti apua, mutta olen asioinut englanniksi. Kannattanee ehkä englanniksi kirjoittaa, niin ei tuki rajaudu pelkästään suomalaisiin asiakaspalvelijoihin.

  Itse sormus on ollut tosi hyvä ja akku kestää hyvin. Käytössä on Gen3 sormus. Erityisesti unesta saatava datan määrä yllätti. Tässä halukkaille tilaukseen 50 € alennus ja 6kk maksuton jäsenyys https://ouraring.com/taf/d0fbf32dee

Vastaa