Käyttökokemuksia Olympus Stylus 1 -kamerasta

Alkuvuodesta vaihdoin Sonyn Nex -järjestelmästä Micro Four Thirdsiin. Minulla oli Sonylle kätevä 18-200 mm objektiivi. Etsin Panasonic DMC-GM1:n kaveriksi vastaavaa superzoomia. En löytänyt edullisesti pientä kuvanvakaajalla varustettua objektiivia. Sen sijaan löysin käytetyn Olympus Stylus 1 -kameran. Tässä siitä käyttökokemuksia.

Tekniset tiedot

Tässä kameran tärkeimmät ominaisuudet:

  • 28-300mm vastaava zoomobjektiivi (10.7x zoom)
  • Kiinteä 1:2.8 valovoima
  • 12 megapikselin 1/1.7″ BSI CMOS -kenno (suurempi kenno kuin peruspokkareissa)
  • Kosketusnäyttö
  • Sähköinen etsin
  • Wi-Fi
  • Kompakti koko
Ainoa miinuspuoli on usb-latauksen puuttuminen. Reissussa joutuu turhaan kuljettamaan laturia mukana.

Ulkonäkö ja käytettävyys

Olympus Stylus 1 on tyylikäs kamera. Se näyttää samalta kuin Olympuksen OM-D -sarjan järkkärit. Samankaltaisuus ei jää pelkästään ulkonäköön, Stylus 1:n sähköinen etsin on sama kuin Olympus OM-D EM-5 -kamerassa.
Kamera on kätevän kokoinen, lähinnä se on hyvin ohut. Siitä saa hyvän kuvausotteen, sillä ohuudesta huolimatta rungossa on pieni kuvauskahva. Kamera mahtuu kokonsa puolesta takin taskuun. Mikään mini se ei kuitenkaan ole.
Olympus Stylus 1:ssä on automaattinen linssinsuojus. Se parantaa käytettävyyttä huomattavasti järkkäreihin verrattuna.
Objektiivi on lyhyt, vaikka zoom on maksimissaan.
Kamerassa on kääntyvä kosketusnäyttö ja sähköinen etsin. Itse käytän aina kuvatessa takanäyttöä. Se on kääntyvä, mutta etsimen takia sitä ei saa nostettua kokonaan pystyyn selfie-moodiin. 
Manuaalisäätöjä ja nappeja kamerasta löytyy ehkä jopa liikaakin. Mutta parempi että nappeja on liikaa kuin liian vähän. Olisi ärsyttävää tehdä perussäätöjä aina valikoiden kautta.

Käyttökokemukset

Olympus Stylus 1 korvaa omassa käytössäni järkkärin superzoom-objektiivin. Zoomia tarvitsee yleensä päiväsaikaan ulkona, jolloin valosta ei ole pulaa. Tosin valonpuutteeseen auttaa Olympuksen peruspokkaria suurempi kenno ja kiinteä F2.8 valovoima. Bonuksena Olympuksessa on kohtuullisen hyvä makromoodi.

En näe ihan heti tarvetta hankkia järkkärille pitkää zoomia. Uskoisin, että Olympus Stylus 1 riittää monelle peruskäyttäjälle ainoaksi kameraksi. Itselläni se täydentää hyvin Panasonic GM1:tä. Panasonicin nokalla on 20mm F1.7. Sitä käytän aina sisätiloissa ja yleensä muutenkin. Olympus on käytössä makroillessa ja kun tarvitsee zoomia.

Tässä vielä esimerkkikuvia suoraan kamerasta.

Vastaa