Kameran kennon puhdistus

Näin sitten kävi. Olin reissussa ja objektiivia vaihtaessa järjestelmäkameran kennolle tuli likaa. Kennolla olevat likaläiskät näkyvat yllä olevassa kuvassa. Päätin puhdistaa kennon itse. Jos ei onnistu, niin sitten pitää lähettää kamera huoltoon. Tässä ohjeet miten puhdistin kennon.

Kamerassani (Sony NEX-5R) on puhdistustila. Koitin sitä tietysti ensin, mutta se ei poistanut likaa.

Sony NEX-5R cleaning mode.

Kennon puhdistamiseen tarvitaan puhdistuslastoja (CCD SWAB), puhdistusnestettä (Eclipse Optic Cleaner) ja käsipuhallin. Ilmeisesti peilittömän järjestelmäkameran kennon puhdistus on hieman yksinkertaisempaa kuin peilillisen, sillä kuilu on matalampi ja peilin laskemista ei tarvitse varoa.

Tarvittavat varusteet. Puhdistuslasta on steriilissä pakkauksessa. Lisäksi tarvitaan käsipuhallin ja puhdistusnestettä.

Youtubesta löytyy useita videoita, joissa näytetään kuinka kameran kennon puhdistus tapahtuu. Pari videota katselin, jotta sain käsityksen mitä pitää tehdä.

Ensin tietysti kamerasta virta pois ja objektiivi irti. Sitten kamera kenno alaspäin, ja käsipuhaltimella puhalletaan irtolika pois.

Seuraavaksi puhdistuslasta otetaan pois paketistaan ja sille tiputetaan muutama pisara puhdistusnestettä. Lasta on juuri kennon kokoinen, osta siis oikean kokoisia lastoja.

Puhdistuslasta ja puhdistusneste. Lasta on kertakäyttöinen.

Lastaa painetaan kennoa vasten ja vedetään reunasta reunaan. Käännä lasta ja vedä uudestaan vastakkaiseen suuntaan. Puhdistuslasta taipuu, joten ilmeisesti liian kovaa ei ole mahdollista painaa. Ole kuitenkin varovainen, ettet hajota kameran kennoa.

Sitten vain objektiivi kiinni kameraan. Kuvaa esimerkiksi taivasta ja tarkastele kuvaa isolta näytöltä. Toivottavasti likaläiskät ovat kadonneet. Jos ei ole, niin toista puhdistus tai jätä se ammattilaisen hoidettavaksi.

Minä sain näillä ohjeilla liat kennolta pois, ja kamerakin vielä toimii 🙂 Tulevaisuudessa täytyy kuitenkin olla varovaisempi objektiivia vaihtaessa.

Vastaa