Nytköhän se vihdoin löytyi? Nimittäin taskuun mahtuva kamera hyvällä kuvanlaadulla. Tässä käyttökokemuksia ja arvioita Canon PowerShot G9 X -kamerasta.
Tekniset tiedot
Canon PowerShot G9 X tärkeimmät tekniset tiedot:
- Yhden tuuman kenno, 20 megapikseliä
- 3x optinen zoom. Kinovastaavuus 28-84 mm
- Valovoima f/2.0 – f/4.9
- WiFi ja NFC, joilla kuvat saa kätevästi siirrettyä tablettiin tai puhelimeen
- Kosketusnäyttö (ei kääntyvä)
- Lataus mahdollista microUSB:llä
- Videoformaatin saa valittua NTSC / PAL
Itselleni oleellisin puute on kääntyvä näyttö. Kamerassa ei myöskään ole erillistä etsintä, mutta tätä en oikeastaan edes kaipaa.
Sonyn tuuman kennojen kuvanlaadun on kehuttu olevan huippuluokkaa, ja sellainen kenno tässä Canonissa on. Paperilla speksit on kunnossa.
Koko
Mahtuuko kamera farkkujen taskuun? Kyllä. Canon G9 X:n kanssa ei tarvitse miettiä erillistä kameralaukkua. G9 X on suurinpiirtein samankokoinen kuin Panasonic Lumix DMC-GM1 -mikrojärkkäri ilman objektiivia.
Panasonic Lumix DMC-GM1 + pannariobjektiivi ja Canon PowerShot G9 X |
Käytettävyys
Kosketusnäyttö
Canon G9 X on helppokäyttöinen, mutta saattaa vaatia totuttelua perinteiseen kameraan verrattuna. Kameran takaa puuttuu valintapyörä/nuolinäppäimet. Kameraa ohjataan kosketusnäytöltä. Lisäksi linssin ympärillä olevalla renkaalla voi tehdä valintoja. Käyttöliittymä on selkeä, ja toiminnot löytyvät ilman ohjekirjan selaamista tai turhaa valikoissa kahlaamista.
Kameran takapuolen täyttää suuri kosketusnäyttö |
Kosketusnäyttö on hyvä, mutta toivoisin sen olevan kääntyvää mallia. Sellainen löytyy mm. kalliimmasta ja hieman suuremmasta Canon G7 X II -kamerasta.
USB-lataus
Kameran mukana tulee akkulaturi, mutta sen pystyy lataamaan myös microUSB:llä. Näin erillistä laturia ei tarvitse pakata reissuun mukaan. Idea on erittäin hyvä, mutta toteutus ei. Jostain syystä kamera ei lataa kaikilla USB-latureilla ja -piuhoilla. Tästä löytyy googlettamalla juttua. Eräällä foorumilla epäiltiin, että lataus onnistuu jos USB-piuha on pelkästään lataukseen tarkoitettu, eli siitä puuttuu dataliikenne. Tätä täytyy testata enemmän, sillä minullakin oli ongelmia USB-latauksen kanssa.
Yritin ladata kameraa Apple iPad Mini 2:n laturilla ja normaalilla USB-piuhalla. Applen laturi antaa 2.1 A tehoa. Lataus kyllä alkaa, mutta akun lataus jää alle puoleen. Sain kameran ladattua Nokian/Microsoftin puhelimen laturilla. Sellainen malli, jossa USB-piuha on kiinteästi muuntajassa kiinni. Tämä laturi antaa vain 550 mA tehoa, mutta lataus onnistui.
Ei voi kuin ihmetellä, että akun lataaminen ei onnistu millä tahansa laturilla tai piuhalla.
Linssinsuojus
Eräs käytettävyyteen liittyvä seikka on linssinsuojus. Järkkäreissä joutuu kuvausta aloittaessa irroittamaan linssinsuojuksen. Canon G9 X:ssä on pokkarityyliin automaattisesti toimiva linssinsuojus. Lisäksi kamera on nopeasti kuvausvalmiina.
Salama
Kamerassa on salama. Se on perinteistä mallia, eli ei taivu taaksepäin.
Kuvausote
Canon G9 X:ssä ei ole kahvaa, mutta siitä saa silti kelvollisen otteen. Peukalon kohdalla ja kameran edessä on otekohdassa pinnoite, josta saa hyvin kiinni.
Kuvien siirto
Kuvien siirto Android tai iOS -laitteeseen onnistuu Canonin appilla WiFin kautta. Ainakin iPadilla kuvien siirto toimi hienosti. Toteutus on parempi ja helppokäyttöisempi kuin esimerkiksi Panasonic GM1:llä.
Kuvanlaatu
Testasin kuvanlaatua verrattuna puhelimeen ja mikrojärkkäriin. Verrokkilaitteet:
Puhelin
Samsung Galaxy S4. Kameran speksit: 13 MP, f/2.2, 31mm. Tämä on parin vuoden takainen lippulaivamalli. Mutta kamerana en tästä pidä. Vaikka kuvanlaatu olisikin ok, niin kuvan ottaminen kestää luvattoman kauan. Puhelimesta ei myöskään saa kunnon kuvausotetta.
Mikrojärkkäri
Panasonic Lumix DMC-GM1 + Panasonic Lumix G 20mm f/1.7 ASPH. Tällä setillä saa hyvää kuvanlaatua. GM1 on pienin Micro Four Thirds järkkäri ja 20mm f/1.7 on laadukas kiinteäpolttovälinen objektiivi. Zoomia tästä ei siis löydy, mutta kuvanlaatu on selvästi parempaa kuin kittiobjektiiveilla.
Kuvasin testikuvat sisätiloissa. Huoneessa oli hieman hämärää. En viritellyt erillisiä valoja, koska halusin kuvata kuten normaalisti. Tämän takia kuvasin myös kaikilla kameroilla automaattiasetuksilla, koska uskoisin että valtaosa Canon G9 X -käyttäjistä käyttää sitä. Kuvasin myös samasta paikasta, joten kuvien laajuus vaihtelee kameroiden polttovälin takia. Kuvat on käsivaralta kuvattuja jpg-kuvia, joita ei ole editoitu.
Näistä kuvista saa toivottavasti esimerkkiä miten kuvanlaatu vertautuu toisiinsa tosielämässä.
Esimerkki 1 – radio
Samsung Galaxy S4 |
Canon G9 X – laaja |
Canon G9 X – zoomattu |
Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 |
Esimerkki 2 – kirjat
Samsung Galaxy S4 |
Canon G9 X |
Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 |
Esimerkki 3 – tuttisuinen henkilö
Samsung Galaxy S4 |
Canon G9 X |
Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 |
Esimerkki 4 – makro
Samsung Galaxy S4 |
Canon G9 X |
Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 |
Esimerkki 5 – BB-8 ja taustan sumennus
Samsung Galaxy S4 |
Canon G9 X – laaja |
Canon G9 X – zoomattu |
Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 |
Yhteenveto
Esimerkkikuvia voi katsoa myös OneDrivestä. Panasonic GM1 + 20mm f/1.7 tuottaa parasta ja miellyttävintä jälkeä. Tosin zoom puuttuu ja makrokuvaus ei onnistu. Canon G9 X ei jää paljoakaan jälkeen. Lähinnä ero on taustan sumennuksessa. Canonilla pitää zoomata, jotta saa bokehin näkyviin. Zoomatessa valovoima kuitenkin kärsii. Samsung Galaxy S4 jää kuvanlaadussa selvästi jälkeen. Vielä suurempi ero kameroiden ja puhelimen välillä on kuvauskokemuksessa (kuvausnopeus ja ote).
Testin tulos ei tietenkään ole yllätys. Mutta tuuman kenno on kuvanlaadussa aika lähellä micro four thirdsiä ja kunnon objektiivia. Kuvanlaadussa ero on sen verran pieni, että Canonin pieni koko joka mahdollistaa kameran kuljettamisen aina mukana saattaa kallistaa valinnan Canoniin.