Laihdu kaloreita laskemalla – testissä Taistelusian kalorilaskuri

Laihdutus… lehdissä mainostetaan kaikenkaisia ihmedieettejä. Hyvä jos ne joillekin toimii. Itse en näihin usko, enkä viitsi niitä edes kokeilla. Oma mielipiteeni: jos haluaa laihtua, niin on syötävä vähemmän kuin kuluttaa. As simple as that. Itse asiassa se ei ole ollenkaan yksinkertaista :-). Syömisen seuraaminen vaatii nimittäin melkoista itsekuria. Mutta tulokset ovat palkitsevia.

Motivointi

Kaikki on kiinni itsekurista ja halusta laihtua. Kannattaa asettaa tavoite, joka on saavutettavissa. Minulla into laihduttaa alkoi lahjaksi saadusta issikkavaelluksesta. Vaellus oli muutaman kuukauden päässä. Ja hevosilla oli painoraja, miten painavan henkilön ne jaksavat kantaa. Tässä oli hyvä syy alkaa laihduttaa. 
Olin aikaisemminkin laihduttanut kaloreita laskemalla. Kirjasin muutama vuosi sitten Exceliin kaikki ruokailut. Jaksoin tätä pari kuukautta, ja tulokset oli hyviä. Mutta Excelin täyttäminen oli hankalaa. Parhaiten kaloreiden laskeminen toimii, jos syöttää tiedot laskuriin heti ruokailun jälkeen. Excelillä tämä ei ollut mahdollista. 
Niinpä kehitin netissä toimivan kalorilaskurin (http://taistelusika.net/kcal/). Etu on, että se toimii kaikilla laitteilla: töissä lisään ruokailut tietokoneella, kotona iPadilla ja reissussa puhelimella. Käytön helppous on tärkeää.
Kaloreiden syöttämisen laskuriin on oltava helppoa, siksi se toimii eri laitteilla. Vaatimuksena on nettiyhteys ja -selain.

Toimiiko se?

Kaloreita laskemalla paino todella tippuu. Vaatii tietysti jatkuvaa seurantaa. Ja nälän tunteeseen on syytä tottua. Pidin tavoitteena syödä päivässä 500 kcal vähemmän kuin on oma laskennallinen kulutus. 
Alussa paino tippuu nopeasti. Samalla kun paino putoaa, vähenee myös kaloritarve. Ensimmäiset pari kuukautta vähensin vain syömistä, en juurikaan lisännyt liikkuntaa. Myöhemmin aloin liikkua enemmän, jotta saa myös syödä enemmän. Aloin lenkkeillä. Juokseminen on huomattavasti mukavampaa puuhaa kuin aikaisemmin, kun elopainoa on kymmenen kiloa vähemmän.
Alussa paino tippui nopeasti. Jatkuvalla seurannalla saa pysyviä tuloksia. Kuva omasta tilastostani Taistelusian kalorilaskurista.
Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana paino tippui noin kymmenen kiloa. Pääsin siis helposti mukaan issikkavaellukselle. On todella palkitsevaa saa nopeasti näkyviä tuloksia. Painonpudotus kohentaa myös kivasti itsetuntoa. Saa myös hyvän syyn hankkia uusia vaatteita. Reilussa vuodessa paino tippui 18 kg. 
Tärkeintä on, että painon pudotus on pysyvää. Kun pitää ruokapäiväkirjaa ja laskee kaloreita, oppii alitajuisesti seuraamaan mitä suuhunsa pistää. Kaloreiden laskemisesta tulee tapa.

Vinkkejä

Älä liioittele. Aseta realistisesti saavutettava tavoite. Hyvä nyrkkisääntö on syödä päivässä 500 kcal vähemmän kuin kuluttaa. Herkutellakin saa. Itse söin melkein kerran viikossa pizzan. 

Älä aliarvioi kulutusta. Ole rehellinen ja syötä kaikki ruokailut ja juomiset laskuriin. Keittövaakaa on hyvä apuri.

Punnitse ruoat, niin tiedät paljonko olet syönyt.

Älä yliarvioi liikkumista. Laskurissa kannattaa laittaa peruskulutukseksi ”kevyt”. Itse käytän sykemittaria kun liikun. Merkkaan sykemittarin näyttämän kalorikulutuksen laskuriin. Päivittäistä liikkumista voi seurata myös askelmittarilla. Omalla kohdalla 8000 askelta päivässä menee vielä kevyeen kulutukseen.

Apuvälineitä liikkumisen seurantaan. Polarin sykemittari ja Jawbone UP-askelmittari.

Perheenjäsenten tuki. Ystävät ja perheenjäsenet eivät saa sabotoida laihdutusta. Homma menee hankalaksi, jos toiset vetää roskaruokaa ja itse vain salaattia.

Muuta ruokailutottumuksia. Kun syöt lounasbuffetissa, niin ota vain yksi lautasellinen. Ja ota se aluksi puolilleen salaattia. Sitten loppupuoliskolle itse pääruoka. Unohda jälkiruoka ja leipä. Jos joskus syöt pikaruokapaikassa, niin tutustu etukäteen annosten kaloreihin. Varsinkin majoneesit ovat hirveitä kaloripommeja.

Tutustu tuoteselosteisiin. Kaupassa kannattaa tutustua ruokien tuoteselosteisiin. Eri aterioissa on yllättävän suuria eroja kalorimäärissä.

Kannattaako kaloreita juoda? Kannattaisiko vaihtaa saunakaljat Pepsi maxiin?

Seuraa painoa ja ruokailua joka päivä. Käy puntarilla päivittäin ja mieluiten aina samaan aikaan. Painonvaihtelu päivittäin voi olla yllättävän suurta.

Kalorilaskuri

Taistelusian kalorilaskurilla sain itse loistavat tulokset. Laskuri on kaikkien käytettävissä osoitteessa: http://taistelusika.net/kcal/

Youtubessa on video, joka näyttää laskurin perustoiminnot: Linkki videoon
Laskurin käyttöohje
FAQ

Suosittelen kokeilemaan Taistelusian kalorilaskuria tai mitä tahansa muuta vastaavaa palvelua. Ainakin minulla painonpudotus toimi tällä menetelmällä.

Vastaa