Jawbone UP hyvinvointiranneke

Selailin iPadilla Flipboardia ja törmäsin artikkeliin jossa kerrottiin Yahoon toimitusjohtaja Marissa Mayerin jakavan työntekijöilleen Jawbone UP hyvinvointirannekkeet. Ranneke on hienon näköinen kapistus. Tätä pitää testata.

Jawbone UP

Jawbonen lisäksi vastaavia rannekkeita ovat mm. Fitbit Flex ja Nike+ FuelBand. Näistä ainakin Jawbonea ja Fitbitiä myydään suomalaisissa kaupoissa. Niken rannakkeen saa tilattua eBaystä. Jawbone UP ja Fitbit Flex ovat ominaisuuksiltaan melko samanlaisia. Koska ranneketta on tarkoitus kantaa aina mukana, on sen ulkonäkö tietysti tärkeä pointti. Tutkimistani rannekkeista Jawbone UP miellytti eniten silmää.

Toinen tärkeä asia on laitteen synkronointi, jotta pääsee helposti tutkimaan tilastoja. Jawbone UP toimii iOS ja Android laitteissa. Fitbit Flex toimii tietokoneilla ja tietyillä Bluetooth 4.0 yhteensopivilla laitteilla. Käytän normaalia tietokonetta nykyisin todella harvoin. iPad 2 on korvannut sen lähes kokonaan. Mutta iPad 2 ei ole Fitbit Flex yhteensopiva, joten rannekkeen valinta oli helppoa: Jawbone UPin saa hankittua suomalaisesta kivijalkakaupasta, se on parhaan näköinen ja synkkaus onnistuu iPadilla (itse asiassa UP-sovellus on tehty iPhonelle, joten iPadilla se näyttää hieman karulta).

Rannekeita on kolmea eri kokoa. Jawbonen nettisivuilla on ohje oikean koon valitsemiseen. Ranneke kannattaa hankkia oikeasta kaupasta, sillä paketissa on sapluuna jolla sitä voi sovittaa omaan käteen ennen ostamista. Minulle meni M-koko.

Mitä ranneke tekee?

Mitä ranneke sitten tekee? Idea on, että ranneke seuraa elämää 24/7. Tässä Jawbone UPin ominaisuudet:
  • Askelmittari
  • Nukkumisen seuranta
  • Ruokailujen seuranta
Askelmittari. Rannekeeseen määritetään päivittäinen askeltavoite (esim. 10.000 askelta). Tilastoista sitten näkee milloin on päivän aikana tullut liikuttua ja kuinka paljon. Lisäksi urheilusuoritukset voi logata erikseen. Koitin tätä kerran noin 6 km juoksulenkillä. Yllätyin rannekkeen tarkkuudesta: Rannekkeen mittaama matka heitti vain ~200 metriä Sports Trackeriin verrattuna. Poltetun kalorimäärän lukema oli linjassa Polarin sykemittarin kanssa. Tietysti erillisen sykemittarin ja Sports Trackerin tiedot ovat varmasti tarkempia, mutta Jawbone UPin lukemat näyttävät olevan kuitenkin oikealla hehtaarilla.  
Päivän liikunta
Askelmittarin tilasto on yllätävän samanlainen kuin Nintendo Walk with me! -askelmittarissa. Siitä voit lukea lisää meidän bostoninterrieri Väpän blogista, kun mittari oli koiran käytössä. Niin, toimii tuo Nintendon laite myös ihmisillä 🙂  
Nintendo Walk with me! -päivän tilastot
Nukkumisen seuranta. Tämä on kiinnostava ominaisuus. Jawbone UP mittaa miten sikeästi nukkuu. Olen huomannut selvästi, että mitä enemmän ja pitempiä yhtäjaksoisia syvän unen vaiheita UP näyttää, sitä pirteämpi on päivällä. Unen sikeyden mittaus perustuu liikehdintään ja ei varmasti ole täysin tarkka. Se ei esimerkiksi kovin usein havaitse yön aikana tapahtuvia heräämisiä. Ranneke on kuitenkin riittävän kevyt, joten sen ranteessa pitäminen ei häiritse yöunia.
Tilasto nukkumisesta
  
Jawbone UP osaa myös herättää aamuisin haluttuun aikaan. Ohjelmassa voi antaa aikavälin, jolloin ranneke herättää perustuen unen vaiheeseen. Ranneke herättää värisemällä, joten se herättää häiritsemättä muita samassa huoneessa nukkuvia. Lisäksi rannekkeessa on ominaisuus päiväunille: ranneke herättää torkuilta optimiajan jälkeen. Tätä ominaisuutta en kuitenkaan ole vielä testannut.
Jawbone UPin ominaisuuksia
Ruokailujen seuranta. Kokeilin tätä kerran. Ei vakuuttanut. Olen jo pidemmän aikaa seurannut ruokailujani kehittämälläni Taistelusika.net – kalorilaskurilla. Se on näppärämpi, koska ruokailut voi syöttää millä tahansa nettiselaimella. Koska se toimii sekä tietokoneella, tabletilla että puhelimella, niin ruokailut saa syötettyä yleensä aina ruokailun yhteydessä. Jawbone UPilla pitää käyttää aina iPad -sovellusta. Lisäksi Taistelusika.net kalorilaskuriin voi syöttää itse uusia tuotteita ja itse tehtyjä ruokia.

Toki Jawbone UP on varmasti parempi kuin ei mitään. Nimittäin kalorien laskeminen on tehokkain tapa laihtua varmasti. Toki syömisten kirjaaminen vaatii työtä, mutta se palkitsee painon putoamisella. Lisäksi kun syömisten kirjaamisesta tulee tapa, alkaa alitajuisesti aina miettimään ja valitsemaan terveellisiä ja vähäkalorisia ruokia. Näin ollen paino ei lähde niin helposti uuteen nousuun.

Mallia miten paino tippuu kaloreita laskemalla (http://taistelusika.net/kcal/)

Jawbone UP – synkronointi ja lataus

Jawbone UP synkronoidaan kuulokeliitännän kautta. Langaton synkkaus olisi ehkä kätevämpää… mutta UPin synkronointi on yksinkertaista. Ja ei tarvitse säätää asetuksien kanssa: sovellus auki ja ranneke iPadiin kiinni. Synkronointi tapahtuu tämän jälkeen automaattisesti. Sovellus kertoo myös samalla paljonko rannekkeen akussa on latausta jäljellä.
Synkronointi käynnissä
Jawbone UPin akku kestää noin kymmenen päivää. Sovellus myös muistuttelee lataustarpeesta. Ranneke ladataan USB-liitännän kautta.
Ranneke ja USB-latauspiuha
Jawbone UP

Yhteenveto

Jawbone UP on hyvän näköinen askelmittari, jota voi käyttää 24/7. Hauskana bonuksena se mittaa myös unen laatua ja toimii herätyskellona.
     

Vastaa