Android-puhelimia on kehuttu. Mutta miten sujuu vaihto Nokian Lumia 800:sta Samsung Galaxy S4:ään?
Tausta – tekniset speksit
Lumia 800 oli vanhalla Windows Phone 7.8 -käyttöjärjestelmällä. Galaxy S4 on tarkalta malliltaan GT-I9506, eli yksi parhaista puhelimista mitä kaupasta löytyy. S4:n käyttöjärjestelmän versio on 4.2.2 Jelly Bean.
Ulkonäkö
Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy Samsungin keveyteen. Vaikka puhelin on suuri, se ei tunnu painavan mitään. Keveys ja muovisuus saavat puhelimen tuntumaan halvalta. Siinä missä Lumia on paremmin muotoiltu ja jämäkän tuntuinen, Galaxy S4 vaikuttaa muoviselta läpyskältä. Ulkoasun perusteella ei uskoisi, että laitteella on hintaa n. 600€. Myyntipaketti on kylläkin hieno.
Ensituntumaksi jää, että Nokialla on haluttu panostaa laadun tuntuun ja muotoiluun. Samsungilla ykkösprioriteettina on tainnut olla mahdollisimman ohut ja kevyt puhelin. Samsung Galaxy S4 oli ensituntuman perusteella lievä pettymys. Parin päivän käytön jälkeen siihen alkaa tottua, ja litteä puhelin on mukavan huomaamaton farkkujen etutaskussa. Mutta Galaxy S4 ei herätä mitään intoa esitellä puhelinta kenellekään… Täytynee katsastaa millaisia suojakuoria tähän löytyy. Jos niillä saa vaikka lisää jämäkkyyden tuntua ja persoonallisempaa ulkonäköä.
Puhelimien suurin ero tulee näytön koosta. Lumian näyttö on 3,7″ ja tarkkuudeltaan 800×480 px. S4:n näyttö on 5″ ja tarkkuus 1920×1080 px. |
Puhelimen suojaksi hankin Gollan kotelon. Malli: Slim Phone Pocket SHEL / G1386 |
Puhelimet koteloissaan. |
On se ohut! |
Käyttöönotto
Muistan kun sain Lumia 800:n. Noin 15 minuutissa olin siirtänyt yhteystiedot Nokia N8:sta, asentanut sähköpostit ja facebookit ja kaikki toimi. Ainoastaan ihmetystä aiheutti miten puhelimen saa äänettömälle. Mutta tämäkin toiminto löytyi nopeasti. Olin todella positiivisesti yllättynyt Lumian käyttöönoton helppoudesta.
Miten sama sitten onnistuu Androidilla? Lyhyesti sanottuna: hirveää säätöä ja aikaa menee varmasti koko päivä. Tässä listattuna oleellisimmat toiminnot mitä tein.
Yhteystiedot
Yhteystietojen siirto oli helppoa. Lumia tallentaa kaikki yhteystiedot live-tilille. Samsung Galaxyn voi laittaa synkkaamaan samaan live-tiliin. Yhteystiedot kopioituu laitteelle tämän jälkeen automaattisesti.
Sähköposti
Sähköpostien lukeminen on yksi tärkeimmistä toiminnoista johon puhelinta käytän. Oleellista ei niinkään ole viestien kirjoitus, vaan haluan nähdä kun uusia posteja on tullut ja lukea ne nopeasti. Windows Phonessa sähköpostit toimivat mahtavasti. Minulla on kolme sähköpostitiliä, joita seuraan aktiivisesti: työposti, privaattiposti ja urheiluseuran sähköpostilaatikko. Lumiassa kaikille näille oli aloitusnäkymässä oma tiili, josta näki uusien viestien määrän.
Androidissa tämä ei onnistu! Tai sitten en vaan osaa… Kaikki sähköpostitilit saa toki luotua samaan ohjelmaan (käytin oletuksena olevaa sähköpostiohjelmaa). Ongelma on, että se ei erittele mille tilille on tullut viestejä. Näytöllä on vain yksi ikoni, jossa kerrotaan saapuneiden postien määrä. En siis näe onko postia tullut mihin tiliin. Tämä on ongelma, sillä työpostiin tulee yli sata viestiä päivässä, kun esimerkiksi urheiluseuran postilaatikkoon tulee ehkä vain yksi viesti päivässä. Mutta se on yleensä tärkeä viesti, joka vaatii pikaista vastausta.
En keksinyt ongelmaan muuta ratkaisua kuin asentaa jokaiselle postilaatikolle omat ohjelmat. Työpostit jätin oletusohjelmaan, urheiluseuran postit laitoin tulemaan K-9 Mail -ohjelmaan ja privaattipostit Yahoo!:n omaan ohjelmaan.
Tilien luominen oli Androidissa hankalampaa kuin Lumiassa. Kun määritin työsähköpostin asetuksia, pääsin aina syöttämään pari asetusta kerrallaan, sitten ohjelma yritti yhdistää ja ilmoitti virheestä. Sitten sain lisää parametreja näkyviin ja uusi yritys. Sama toistui uudelleen. Miksi kaikki parametrit eivät voi olla heti näkyvissä?
Kalenteri
Kalenteri synkkautuu samalla mailien kanssa. Kalenteriohjelma on Galaxy S4:ssä paremman näköinen kuin Lumia 800:ssa.
Käytettävyys
Lumiassa totuin nopeasti aloitusnäyttöön. Kaikki tarpeellinen informaatio näkyy tiilissä ja yhdellä näytöllä jota voi scrollata ylös/alas. Ohjelmat löytyvät sitten omasta listastaan, joka on aakkosjärjestyksessä.
Asennettujen ohjelmien lista |
Lumian lukitusnäytöllä tiedot saapuneista viesteistä ja seuraavasta kalenterin tapahtumasta. |
Siinä missä Lumiassa perustoiminnot löytyvät listamaisesti yhdeltä sivulta, Androidissa pitää liikkua sivusuunnassa näytöltä toiselle. Tämä muistuttaa lähes täydellisesti Nokia N8:ssa ollutta Symbian Belle -käyttöjärjestelmää. Tuntuu siis paluulta ajassa kolme vuotta taaksepäin… Windows Phonen käyttöliittymä on modernimpi ja huomattavasti helppokäyttöisempi.
Yritin muokata aloitusnäytöstä mahdollisimman yksinkertaisen. Tarkoitus oli saada kaikki tarpeelliset tiedot aloitusruutuun ja poistaa kaikki muut työpöydät. Vaikka Samsung Galaxyssa on suuri ja todella tarkka näyttö, ikoneita saa laitettua vain neljä rinnakkain ja neljään riviin. Näytöllä on hirveästi hukkatilaa. Lumia 800:ssa näyttö on pienempi ja huonommalla resoluutiolla, mutta siinä on kerralla nähtävissä paljon enemmän hyödyllistä informaatiota.
Hyvä esimerkki on kalenteri. Haluan, että puhelimen etusivulla näkyy kalenteri, josta näkyy seuraava tapahtuma. Laitoin etusivulle kalenteriwidgetin. Valitsin pienimmän mitä Galaxyyn oli asennettu. Mutta se vei tilaa puolet koko näytöstä! Latasin play-storesta Smooth Calendar -widgetin, joka onneksi ratkaisi ongelman.
Loppujen lopuksi sain viritettyä näytön niin, että kaikki tarpeelliset ohjelmat mahtuvat etusivulle. Poistin kaikki muut työpöydät käytöstä (kesti muuten hetken löytää miten työpöydän poisto tapahtuu).
Viritetty työpöytä. Smooth Calendar -widget näyttää tapahtumat ja yläosan ilmoituskeskuksessa on tiedot saapuneista viesteistä. Näyttö on suuri, mutta tilaa ei pysty käyttämään kunnolla hyväksi. |
Asennettujen sovelluksien lista. Oletuksena Samsungissa on päällä ruudukkonäkymä, joka on jaettu usealle sivulle. |
Asennettujen sovelluksien listan saa myös vaihdettua sivunäkymästä aakkosjärjestyksessä olevaan listaan. Näillä muutoksilla olen nyt aika tyytyväinen ulkoasuun ja käytettävyyteen.
Scrollaus ja netin selaus
Käytettävyydessä on pari omituisuutta. Vaikka Samsung Galaxy S4:ssä on viimeisen päälle tehokas prosessori, niin silti näytön vieritys töksähtelee. Esim. iPad 2:ssa, jota normaalisti käytän netin selaamiseen, vieritys toimii täysin sulavasti.
Toinen puute on selaimessa. iPadissa voi napauttaa näytön ylälaitaa, niin sivu scrollautuu automaattisesti takaisin alkuun. Tämä toiminto puuttuu Androidin Chrome-selaimesta.
Ohjelmat
Saatavilla olevien ohjelmien määrä on toistaiseksi Androidille suurempi kuin Windows Phonelle. Toki kaikki oleelliset ohjelmat löytyy molemmille. Näistä asensin heti seuraavat: Facebook, SkyDrive, Foursquare, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, TekstiTV, Sports Tracker, IMDB, Fonecta Caller, TuneIn Radio, Shazam ja Viiniopas. Virallista geokätköilysoftaa en vielä Androidille hankkinut, sillä se on maksullinen sovellus. Muutenkin käytän mieluummin Garminin käsi-gps:ää. Toivottavasti Samsungin gps-tarkkuus on parempi kuin Lumiassa. Tämä täytyy jossain vaiheessa kokeilla.
Androidille latasin myös muutaman ohjelman, joita Lumialle ei saanut*: Jawbone Up, Flipboard, EuroSport ja EuroSport Player. Kaikkia näitä käytän myös iPadilla. Käytettävyyden kannalta kaikki ohjelmat ovat iPadin suuremmalla näytöllä parempia. Mutta puhelin kulkee aina mukana, iPad ei.
*Update: Flipboard ja EuroSport Player ovat saatavilla uudemmille Lumioille, joissa on Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmä.
Musiikki
Nokia tarjosi ilmaiseksi Nokia Music -palvelua, josta saa kuunnella netin välityksellä musiikkia (ilman mainoksia). Soittolistoja voi myös tallentaa offline-käyttöön. Tämä palvelu puuttuu Samsungilta. Galaxyssa on onneksi muistikorttipaikka, josta voi soittaa omaa musiikkia. Käytän tietokoneella iTunesia. Sitä ei voi suoraan synkata Androidiin. Homma hoituu kuitenkin doubleTwist -ohjelmalla. Se on ladattava ja asennettava sekä puhelimeen että tietokoneelle.
Kamera
Montaa kuvaa en ole vielä ottanut, mutta Samsung Galaxy S4:n kamera vaikuttaa hyvältä. Bonuksena tällä saa kuvattua hidastusvideota. Tiedossa hauskoja videoita koiran leikeistä 🙂
Yhteenveto
Ihmettelen kovasti Androidin ylistystä. Ainakin puhelimen käyttöönotto on hankalaa ja vaatii hirveästi säätämistä. Nokian vanha Symbian Belle vaikuttaa lähes identtiseltä tähän Androidiin verrattuna. Toki Android ei tahmaa niin pahasti, mutta Galaxy S4:n rautakin on sellaista ettei pitäisikään tahmata. Kuten aikaisemmin sanoin, niin Androidin käyttöönotto on kuin paluu ajassa kolme vuotta taaksepäin. Käytettävyyden kannalta Windows Phone on huomattavasti helpompi ja modernimpi.
Android on insinöörin unelma. Windows Phonessa mitään ei voi säätää; kaikki vaan toimii. Androidissa taas kaikkea voi säätää. Ja kaikkea täytyy säätää. Osa ihmisistä saattaa tästä pitää, minä en.
Kun säätämiset on saatu kohdilleen, niin on tämä Galaxy S4 varmaan ihan hyvä puhelin. Kyllä kaikkeen tottuu… Mutta vielä en ole myyty Androidin ylivertaisuudesta muihin järjestelmiin verrattuna.