Olen ollut tyytyväinen Jawbone UP -hyvinvointirannekkeeseen (täällä siitä juttua ja täällä käyttökokemuksia). Mutta nyt se otti ja hajosi. Jawbone on juuri julkaissut uudet mallit, UP2 ja UP3. Mutta vielä ei ole tietoa milloin ne tulee Suomessa myyntiin. Halusin uuden aktiivisuusrannekkeen heti. Siispä tutkin mitä muilla merkeillä on tarjolla. Katsoin YouTubesta useat arvostelut, ja päädyin hankkimaan Fitbit Charge HR:n. Tässä siitä käyttökokemuksia.
Fitbit Charge HR. Ranneke on kohtuu tuore tapaus, ja sen saatavuus on aika heikkoa (oli ainakin huhtikuussa). Hankkiminen onnistui kuitenkin ihan suomalaisesta nettikaupasta. Rannekkeita on kahta kokoa, minulle menee Large. Värivaihtoehtoina tällä hetkellä on saatavana ainoastaan musta. Valmistajan sivuilla on kuitenkin jo esillä myös muita värivaihtoehtoja.
Asennus
Fitbit Charge HR synkronoi tiettyjen iOS-, Android- ja Windows Phone -puhelimien ja pädien kanssa sekä tietokoneiden kanssa. Yhteensopivien laitteiden lista on pitkä, mutta kannattaa katsoa valmistajan sivuilta että oma puhelin on tuettu. Paketissa on myös tietokoneeseen liittämistä varten pieni USB:hen tuleva Bluetooth -palikka. Tätä en ole koittanut, sillä minä synkkaan rannekkeen Samsung Galaxy S4+ -puhelimeen.
Asennus alkaa siis lataamalla puhelimeen Fitbit:n sovellus. Sen jälkeen appi ohjaa rannekkeen käyttöönotossa. Tämä on periaatteessa yksinkertainen prosessi, mutta minulla se kaatui. Ranneke latasi asennuksen yhteydessä ohjelmistopäivityksen, ja aina asennuksen lopulla se kaatui virheeseen. Yritin kolme kertaa, ja aina sama homma. Sitten keskeytin asennuksen ja laitoin rannekkeen lataukseen. Tämän jälkeen yritin uudestaan ja asennus meni läpi… Jotain outoa tuossa prosessissa oli.
|
Rannekkeen latausliitin ja sykettä mittaava sensori. |
Ranneke synkronoi tietonsa automaattisesti puhelimeen Bluetoothin kautta. Vaikka synkronointi on koko ajan päällä, niin en ole havainnut vaikutusta puhelimen akkukestoon. Rannekkeen akku kestää 4-5 päivää. Hyvä puoli on, että kun akku alkaa olla loppu, niin Fitbit lähettää sähköpostiin siitä ilmoituksen.
Huonona puolena rannekkeen latauspiuha taas on Fitbitin oma. Toivottavasti se ei häviä.
Sovellus. Fitbitin mobiilisovellus on selkeä, mutta se on hieman monimutkainen Jawbonen softaan tottuneelle. Asiat voisi tehdä yksinkertaisemminkin. Mutta kuitenkin sovellus on ihan hyvä. Automaattinen sykronointi toimii valtaosan ajasta ihan ok. Pari kertaa on tarvinnut buutata puhelin ja kerran on tarvinnut jopa buutata ranneke. Eli ihan ongelmaton langaton synkronointi ei ole.
|
Fitbitin mobiilisovelluksen dashboard |
Toiminnot
Näyttö. Fitbit Charge HR:ssä on pieni näyttö, josta näkee kellonajan, askelmäärän, sykkeen, kuljetun matkan, poltetut kalorit, noustut kerrokset, tiedon ajastetusta herätyksestä ja saapuvan puhelun.
Tässä listassa on jo monta kohtaa, joita vanhalla Jawbone UP:lla ei pystynyt mittaamaan tai tekemään. Siinähän ei ollut ollenkaan näyttöä. Toki näytön puuttumisen takia Jawbonen rannekkeet ovat huomaamattomamman näköisiä.
Sykemittari. Fitbit Chargesta on kaksi mallia. Niissä ei taida olla muita eroja kuin rannekkeen pinnan kuviointi, lukitusmekanismi (HR:ssä se on samanlainen kuin rannekelloissa. Se pysyy varmasti kiinni.) ja tietysti HR-mallista löytyvä sykkeen mittaus. Ranneke mittaa sykettä jatkuvasti. Mittaus tapahtuu vihreillä valoilla, jotka vilkkuvat rannekkeen pohjassa. Onneksi valot eivät häiritse nukkuessa, vaikka rannetta kääntäessä vilkkuvalot kyllä huomaa.
|
Sykkeen mittauksessa apuna käytetään vihreitä valoja. |
Lepotilassa Fitbit Charge HR mittaa mielestäni sykkeen ihan oikein. Liikunnassa se taas ei ole yhtä tarkka kuin erilliset sykevyöt. En edes viitsinyt testata tätä itse, koska se mainittiin jokaisessa nettiarvostelussa. Selvästi huomaa, että sykkeen mittaus ei pysy ihan mukana nopeissa sykkeen vaihteluissa.
|
Ohjelmasta näkee pitkän ajan leposykkeen. |
|
Päiväkohtainen syketilasto. Katkon aikana ranneke oli latauksessa. |
Unen mittaaminen. Fitbit Charge HR -ranneketta markkinoidaan aktiivisuus ja unirannekkeena. Unen laadun mittaus oli Jawbone UP:lla minulle ehkä rannekkeen kiinnostavin ominaisuus. Mutta Fitbit ei valitettavasti pääse samalle tasolle. Seuraavat kuvat varmaan parhaiten esittävät näiden erot.
|
Fitbitin unen mittaus |
|
Jawbonen unen mittaus |
Kuten kuvista näkee, Fitbitin graafi ei anna juuri mitään tietoa. Jawbonen antamat tiedot unen laadusta taas ovat melko kattavat. Toki se perustuu vain rannekkeen havaitsemaan liikkeeseen, mutta kokemukseni perusteella se on silti melko tarkka. Fitbit jää tässä vertailussa selvästi toiseksi. Mutta yksi hyvä puoli Fitbitissä on: sykesensorin avulla ranneke päättelee nukahtamisajankohdan automaattisesti. Jawbone UP:lla laite piti laittaa itse nukkumistilaan ja välillä se vain unohtuu.
Herätyskello. Jawbonen herätyskello on loistava: sille annetaan aikaikkuna jonka sisällä haluat herätä. Ranneke herättää värinällä unirytmin perusteella optimiajankohdassa tämän aikaikkunan sisällä. Fitbitistä tämä ominaisuus puuttuu. Toki siinä on normaali värinähälytys ja hälytyksiä voi ajastaa useita ja tehdä niistä toistuvia. Hälytys menee päälle juuri haluttuna aikana. Se ei käytä unirytmiä herätyskellon apuna. Fitbit Charge HR:n värinä on riittävän voimakas herättämään.
Askelmittari. Tämä on aktiivisuusrannekkeen perusominaisuus, joka toimii hyvin. Fitbit lähettää sähköpostilla tilastoja omasta liikkumisesta. Tämä on hyvä lisä aktiivisuuden seurantaan.
Harjoituksen tallentaminen. Sovelluksessa voi käynnistää harjoituksen mittaamisen. Tällöin se käyttää puhelimen gps:ää reitin tallentamiseen ja yhdistää tähän askel- ja syketiedot. Tämä on ihan kiva ominaisuus. Olen testannut tätä kerran. Valitettavasti tällöin matkan mittaaminen meni ihan pieleen, sovellus tuplasi juoksulenkin pituuden.
|
Juoksulenkki. |
|
Alkumatkasta gps on heilunut pahasti. Oikeasti pysyin kyllä polulla 🙂 |
Kuvat näyttää mistä matkan mittauksen ongelma johtuu. Kun karttaa zoomaa, niin alkumatkasta gps on heilunut pahasti ja vasta loppumatkasta mittaus on ollut tarkka. Tämä saattaa olla puhelimesta johtuva juttu, mutta tällaista ongelmaa minulla ei ole ollut Sports Trackerin tai Polar Beat -sovelluksien kanssa.
Sykekäyrät juoksulenkiltä on kuitenkin kiva lisä. Vaikka niissä onkin epätarkkuutta, niin siitä saa kuitenkin kuvan lenkin rasituksesta.
Tieto saapuvasta puhelusta. Bonustoimintona Fitbit Charge HR ilmoittaa saapuvasta puhelusta. Ranneke värisee ja näytöllä rullaa soittajan nimi / numero. Tämä toimii ehkä reilulla puolella kerroista. Siinä on myös paljon viivettä. Joskus ranneke alkaa värisemään vasta kun (lyhyt) puhelu on jo loppunut. Ja välillä se ei ilmoita puhelusta ollenkaan. Mutta tämä ominaisuus on kuitenkin tyhjää parempi. Ainakin minulla menee välillä osa puheluista ohi, kun en noteeraa taskussa soivaa puhelua. Nyt on parempi mahdollisuus vastata puheluun.
Ulkonäkö ja päivittäinen käyttö
Fitbit Charge HR on ihan siistin näköinen aktiivisuusranneke. Se on miellyttävän pehmeää materiaalia ja sitä voi hyvin pitää ranteessa vuorokauden ympäri. Se on sen verran tyylikäs, että sitä kehtaa pitää myös töissä kauluspaidan kanssa. Ranneke on niin matala, että se menee kauluspaidan hihansuun alle.
|
Fitbit Charge HR kauluspaidan kanssa. |
Sen sijaan rannekellon kanssa Fitbit Charge HR ei mielestäni oikein sovi. Fitbit on melko leveä ja laitteessa on oma näyttö. Jawbone UP:a käytin niin, että toisessa ranteessa oli kello ja toisessa aktiivisuusranneke. Mutta Fitbitin kanssa tämä ei toimi niin hyvin. Tähän käyttöön kannattanee hankkia Jawbonen UP2 tai UP3, kunhan ne saadaan kauppojen hyllylle. Tai joku muu pieni huomaamaton aktiivisuusranneke.
Yhteenveto
Vaikka yllä mainitsin Fitbit Charge HR:n ongelmista, niin se on kuitenkin todella hyvä aktiivisuusranneke. Siinä on toimintoja vaikka kuinka paljon. Fitbit Charge HR ei ehkä ole kaikissa toiminnoissa erinomainen, mutta on kuitenkin todella hyvä että toiminnot löytyy. Pienet yhteysongelmat puhelimeen ja unen mittauksen puutteellisuus ovat minulle laitteen negatiiviset puolet. Liikkumisen ranneke mittaa hyvin ja sykkeen mittaus on hieno uusi ominaisuus. Yhteenvetona olen rannekkeeseen tyytyväinen ja tulen varmasti käyttämään sitä pitkään.
is any fitbit discount code is available