Garmin eTrex 30 maasto-GPS geokätköilykäytössä

Olen käyttänyt Garmin eTrex 30 GPS-laitetta geokätköilyssä. Tässä käyttökokemuksia laitteesta.

Laite

Garmin eTrex 30 on vastakohta nykyisille ohuille ja suurinäyttöisille kännyköille: Garmin on pullea laite, jossa on melko pieni näyttö. Ohjaus toimii napeilla ja joystickillä, kosketusnäyttöä ei ole. Tästä tulee mieleen armeijan laite: hieman kömpelö käyttää, mutta ei nitise, ei natise, ja kestää varmasti kolhuja ja kosteutta.
Laite on melko paksu, mutta se sopii hyvin käteen.
Garmin eTrex 30:ssä on tuki sekä GPS- että Glonass-paikannukselle. Laitteella kestää hetken saada signaali. Kun se on saatu, niin paikannus on tarkka. Kätköillessä huomaa, että kätkön piilottajalla ei välttämättä ole ollut näin tarkkaa laitetta käytössään. Kannattaa siis etsiä muutaman metrin isommalta säteeltä.
Laite toimii kahdella AA-paristolla. Ne kestävät pitkään. Käytännössä kätköilyreissulla ei ole mitään tarvetta sammuttaa laitetta, se voi olla koko ajan päällä.

Käytettävyys

Garmin eTrex 30 on hieman kömpelö käyttää. Geocaching Live -kännykkäsofta on helppokäyttöisempi. Mutta ainakaan minun puhelimeni ei ole vesitiivis eikä kestä kolhuja.
Laitteen molemmilla sivuilla on napit ja näytön yläpuolella on pieni joystick. Yllä oleva kuva näyttää valikkorakenteen.
Plussaa tulee käyttökustannuksista. Garminilla ei tule tiedonsiirtokustannuksia. Eli se sopii mainiosti geokätköilyyn ulkomailla. Ja paristoja saa jokaisesta kaupasta ja kioskista.

Kartat

Garmin eTrex 30:een pystyy lataamaan Open Street Maps -karttoja. Nämä ovat netistä ilmaiseksi ladattavissa. Karttoja löytyy mm. näiltä sivuilta:
Karttoja varten Garminiin kannattaa hankkia muistikortti. Mutta tähän käytännön huomio: älä turhaan osta liian isoa korttia. Laitteessa kannattaa pitää vain tarvittavia karttoja. Jos kortilla on useita karttoja ja paljon geokätköjä, niin laitteen käynnistyminen on hidasta. Minulla on neljän gigatavun muistikortti, mikä on varmasti riittävän iso.
Netistä ladatut kartat voi siirtää Garminiin kytkemällä laite USB-piuhalla tietokoneeseen. Kartat (gmapsupp* -imagetiedostot) siirretään muistikortin Garmin-hakemistoon.
Muistikortilla kolme karttaa.
Esimerkkikartta. Karttaa voi zoomata lähemmäs ja kauemmas vasemman sivun napeilla.

Toinen karttaesimerkki, tällä kertaa Azoreilta. Kun zoomaa lähemmäs, näkee tietysti jokaisen kadun nimen.

Geokätköily

Geokätköilyä varten pitää olla Premium-jäsenyys Geocaching.comiin. Tämä sitä varten, että saa tehtyä ja ladattua Pocket Queryja. Pocket Query tuottaa hakua kohden yhden tai kaksi GPX-tiedostoa, missä on haluttujen kätköjen tiedot. Nämä tiedostot pitää sitten siirtää muistikortin GarminGPX -hakemistoon.
Kätkötiedosto muistikortilla.
Garmin näyttää geokätköt kartalla samaan tapaan kuin virallinen Geocaching Live -kännykkäsovellus. 
Kun kursorin vie kätköikonin päälle, niin näytön ylälaidassa näkyy suoraan kätkön perustiedot ja etäisyys kätkölle.
Kätkön kuvaus ja perustiedot.

Geokätköön liittyvät tärkeimmät toiminnot: kätkön kuvaus, viimeisimmät lokit ja vihje.

Laite näyttää myös GPX-tiedoston luontihetken viimeisimmät lokikirjaukset.
Geokätköilykäytössä Garmin on tarkka. Laite on ollut minulla kaksi vuotta käytössä. Se on toiminut hyvin kätköillessä ympäri Eurooppaa. Siihen on tullut kaksi kertaa toimintahäiriö: kun laitteen on käynnistänyt, niin geokätköt eivät ole näkyvissä kartalla. Ongelma on korjaantunut poistamalla muistikortti, käynnistämällä laite ilman korttia, ja sitten laittamalla kortti takaisin laitteeseen. Seuraavalla käynnistyksellä kätköt ovat taas olleet näkyvissä. En tiedä olisiko muistikortti voinut liikahtaa vai mistä nämä häiriöt johtuvat? Onneksi näitä ei ole sattunut useammin.

Yhteenveto

Garmin eTrex 30 sopii hyvin geokätköilyyn ulkomailla, niin ei tarvitse huolehtia tiedonsiirtokustannuksista. Garmin tuntuu armeijan laitteelta niin hyvässä kuin pahassa: Se toimii hyvin kätköillessä hieman karummissakin olosuhteissa. Laitteen käytettävyys taas on hieman kömpelöä.
Paikannustarkkuus on tietysti tärkeä asia. Omien käyttökokemuksieni perusteella Garmin eTrex 30 on erittäin tarkka.

Vastaa