Asus Transformer Pad TF701

Sain testiin premium-tason Android-tabletin, Asus Transformer Pad TF701T:n. Erikoisuutena tabletissa on irroitettava näppäimistö.

Tekniset tiedot

Transformer Padin tekniset tiedot löytyvät valmistajan sivuilta. Loppukäyttäjälle oleellisinta on tietysti hyvä näyttö, hyvä akkukesto ja riittävä suorituskyky. Ja tässä tapauksessa myös hyvä näppäimistö.
Näyttö. Ruudun koko on 10.1″, mikä on juuri sopiva. Se toimii sekä viihde- että hyötykäytössä paremmin kuin 7″. Näyttö on erittäin tarkka; resoluutio on 2560×1600.
Akkukesto. Asus lupaa Transformer Padille 17 tunnin akkukeston, kun näppäimistötelakka on kiinni. Myös käytännössä akkukesto oli riittävä.

Suorituskyky. Tehosta vastaa NVIDIA® Tegra® 4 ARM Coretex-A15 -neliydinsuoritin (T40X) ja 72 Core GeForce®-näytönohjain.

Asus Transformer Padin speksit ovat kunnossa. Miltä laite oikeasti tuntuu?

Tablet vai läppäri?

Transformer Pad näyttää aivan läppäriltä kun näppäimistö on näytössä kiinni. Laite tuntuu yllättävän painavalta: Padi painaa 585 grammaa, mikä ei sinänsä ole paljon. Itse asiassa se on vähemmän kuin iPad 2:n paino. Mutta näppäimistötelakka tuplaa painon (+570 grammaa). Reilu kilo ei tietenkään käytännössä ole kummoinen paino mukana kuljetettavaksi. Ilman näppäimistöä laitetta jaksaa pitää hyvin yhdessä kädessä.
Näppäimistötelakka oli positiivinen kokemus. En ole aiemmin käyttänyt tablettia näppiksellä (en ole näppäimistöä edes kaivannut). Näppäintuntuma on hyvä. Kirjoittaminen on huomattavasti sujuvampaa kuin näytön virtuaalinäppäimistöltä. Lisäksi näppäimistötelakassa on tasohiiri, joka toimii niin kuin pitääkin. Näppäimistön kanssa Transformer Pad on kuin pieni kannettava tietokone.
Lisäksi näppäimistötelakassa on USB-portti. Laitoin siihen kiinni Logitechin langattoman hiiren. Se lähti heti toimimaan. Osa nettisivuista ja varsinkin toimisto-ohjelmat pelaavat paremmin hiirellä ja näppäimistöllä kuin näyttöä koskettamalla.  

Ulkonäkö

Asus Transformer Pad on hillityn tyylikäs. Se näyttää ehkä jopa hieman tylsältä, mutta toisaalta se ei herätä vahvoja tunteita puoleen tai toiseen. Voisin hyvin kuvitella, että Transformer Padin hankkii henkilö, joka hieman vierastaa tabletteja ja on tottunut käyttämään normaalia tietokonetta. Heille varmasti sopii läppärimäinen ulkokuori.

Liitännät

Padissa on normaalit liitännät: kuulokkeet saa kiinni, samoin micro-HDMI -kaapelin. Muistia voi laajentaa micro-SD -kortilla.
Näppäimistötelakassa on USB 3.0 -portti ja SD-korttipaikka. USB-muistitikku toimi heittämällä, sieltä pystyy toistamaan esim. videoita. Hyvä ominaisuus Transformer Padissa on mahdollisuus avata osa sovelluksista ”kelluvissa” pikkuikkunoissa. Videoita voi siis toistaa muistitikulta pikkuikkunassa samaan aikaan kun surffaa netissä. 
Laturi on pieni. Valitettavasti liitin on ASUSin oma. Standardi micro-USB olisi parempi, tällöin reissussa riittäisi sama piuha usealle laitteelle. Nyt pitää muistaa pakata tabletille oma piuha mukaan.
ASUS Transformer Pad TF701T ja Apple iPad 2. Hyvin samannäköiset laitteet, vain kuvasuhde on eri. Hyvää Asuksessa on virtuaalinäppäimet, jotka kääntyvät näytön mukaan.

Yhteenveto

Asus Transformer Pad TF701 oli yllättävän positiivinen kokemus. Tässä on läppäri ja tablet samassa laadukkaassa paketissa.
Vaihtoehtoina on tietysti erillisen läppärin ja tabletin hankkiminen. Se voi olla parempi ratkaisu, varsinkin jos käyttää ohjelmia mitä ei Androidille saa. Tällöin joutuu tietysti kantamaan kahta laitetta mukana ja huolehtia mahdollisesta tiedonsiirrosta laitteiden välillä. Jos haluaa samaa laatua ja tehoa, niin joutuu mahdollisesti latomaan hieman enemmän euroja pöytään.
Toinen vaihtoehto on vastaava monitoimilaite Windows-käyttöjärjestelmällä. Kannattaa harkita, jos on tottunut enemmän Windowsiin ja sen ohjelmiin.
Lyhyesti: Asus Transformer Pad on hyvä tabletin ja läppärin hybridi. Jos tämän omistaa, niin ei välttämättä ole enää tarvetta erilliselle tietokoneelle.

Vastaa