Honda CR-Z GT: Tyylillä liikenteessä, vol. 2

Honda CR-Z GT, vuosimalli 2010. Väri: Horizon Turquoise Pearl.

Jos perheeseen kuuluu vain kaksi ihmistä ja pieni koira, on auton valinnassa paljon mahdollisuuksia. Ei ole pakko hankkia Volkswagen Golf- tai Skoda Octavia-farmaria. Samalla rahalla löytyy vaihtoehtoja vaikka millä mitalla. Vuonna 2010 markkinoille tuli kaksi hieman erikoisempaa mallia: Nissan Juke ja Honda CR-Z. Tässä juttua Hondasta, kun ajoa on takana kolme vuotta ja 60.000 km.
Oma autonvaihto oli ajankohtainen juuri vuonna 2010. Pitkään arvoin Juken ja CR-Z:n välillä: Juken olisi saanut tehokkaalla turbomoottorilla ja siinä on enemmän tilaa. Hondassa taas miellytti yleinen laadukkuus. Loppupeleissä valinta osui Hondaan, lähinnä siksi että auton sai heti käyttöön. Nissanissa olisi ollut pitkä toimitusaika.

Hondassa on vain 1,5 litrainen bensamoottori. Apuja tehontarpeeseen tuo sähkömoottori. Yhteisteho on paperilla pieni 124 hv. Käytänön ajossa tehoa on riittävästi, ja sähkömoottori tuo kiihdytyksiin selvästi lisätehoa. Valmistajan ilmoittama kulutus on 6,1 litraa / 100 km. Kolmen vuoden ajon jälkeen tämä näyttää pätevän myös käytännössä, vaikka oma ajo sisältää paljon maantieajoa, jossa sähkömoottorista ei ole apua.

GT-varustelu sisältää vakiona kaikki spedevehkeet. Lisävarusteita ei tarvitse ruksailla.

Ulkonäkö

Honda CR-Z on menevän näköinen auto. Vielä kolmen vuoden jälkeen näitä ei tule kovin useasti liikenteessä vastaan. Ja yleensä tämän huomaa, kun auto vastaan tulee. Muotoilu on sen verran massasta poikkeava. 

LEDit, xenonit ja etusumuvalot kuuluvat GT-varusteluun.

Vakiovanteet

Takana tähystysikkuna. Näkyvyys taakse on huono, kuten monissa nykyautoissa. Onneksi peruutustutka kuuluu varustukseen. Haineväantenni katolla sopii auton ulkonäköön, samoin tummennetut takalasit.

Sisätilat

Auto on sopiva kahdelle aikuiselle. Takapenkki löytyy, mutta siellä ei ole ollenkaan jalka- eikä pääntilaa. Ainoastaan poikkeustapauksessa sinne kannattaa ihmisen ahtautua. Sen sijaan meidän koira tykkää matkustaa tässä autossa. Sille on takapenkillä hyvät tilat. Auto ei kuitenkaan ole niin pieni kuin ulospäin näyttää: tavaratila on yllättävän suuri (215 litraa). Takapenkin selkänoja kaatuu yhdessä osassa, jolloin tilaa saa vielä enemmän (389 litraa). Tavaratila on riittävän suuri kaikkeen normaaliin käyttöön.

Istuimet ovat hyvät. Koiraihmiselle harmaa väri ei ole optimi. Mielestäni tummempi sisusta sopisi auton ilmeeseen paremmin.

Varusteet

Kuten mainittu, spedevehkeitä on vakiona riittävä määrä. Perusvarusteet on kunnossa: automaattinen ilmastointi, ajotietokone, sähköisesti taittuvat sivupeilit, sadetunnistimella varustetut tuulilasinpyyhkijät, Bluetooth handsfree, vakionopeuden säädin, nahkaverhoiltu monitoimiratti, hälytysjärjestelmä, automaattisesti himmenevä taustapeili, mäkilähtöavustin ym.

Perusvarusteiden lisäksi on useita ulkonäköön vaikuttavia vakiovarusteita, mm. sport-polkimet, kangasmatot, moottorin käynnistyspainike ja tunnelmavalaistus.  

Äänentoisto

Hondan Premium-audiojärjestelmä ansaitsee erityismaininnan. Takakontissa on subwoofer ja iPod-liitäntä on vakiona. Äänenlaatu on hyvä. Ainoana miinuksena äänet kuuluvat melko hyvin myös auton ulkopuolelle. Kun auto on parkissa ja puhuu handsfreellä, niin auton ulos kuulee mitä kaveri puhelimessa puhuu 🙂
Basso takakontissa

AUX-liitäntä keskikonsolissa

Etuovien kaiuttimet

iPod-liitäntä löytyy omasta lokerosta. CD-levyjä ei ole tullut soitettua autossa kertaakaan. Kaikki musiikki on soitettu iPodista tai radiosta. iPod näyttää Hondan logoa kun sen kytkee päälle.

Diskantit edessä.

Takakaiuttimet.

Ajettavuus

Sähköisesti toimiva ohjaustehostin pelaa hyvin. Honda CR-Z on kaupunkiajossa todella ketterä auto. Myös maantiellä ajettavuus on hyvä, tosin ajomelu on melko kova. Tämä johtuu osittain siitä, että Honda johtaa tarkoituksella osan äänistä auton sisälle. Tarkoitus on korostaa auton urheilullisuutta.
Autossa on kolme ajomoodia: normaali, sport ja eco. Käytännössä aina on tullut ajettua normaalilla. Joskus tulee painettua sport-nappia. Siinä ero normaaliin on selvä: kaasu vastaa eri tavalla ja ohjaus muuttuu urheilullisemmaksi.
Honda CR-Z ohjaa taloudelliseen ajotapaan. Näytössä on valo, joka ilmoittaa jos vaihde kannattaa vaihtaa suuremmalle tai pienemmälle. Autossa on kuusi vaihdetta eteenpäin. Kutosella voi ajaa jo viidenkympin nopeudessa. Ajon jälkeen näyttö ilmoittaa miten taloudellisesti tuli ajettua.
CR-Z:ssa on start and stop -järjestelmä. Auto sammuu automaattisesti liikennevaloissa. Kolmen vuoden käyttökokemuksen perusteella järjestelmä toimii hyvin. Siinä ei ole ollut kertaakaan ongelmia.
Ajotilan valintanapit

Normaalimoodissa näyttö on sininen. Näyttö vaihtaa väriä ajotyylin taloudellisuuden mukaan.

Sport-moodissa väri on punainen. Vasemmalla näkyy sähkömoottorin akun varaustila, ja ilmoitus latautuuko akku (jarrutuksissa) vai antaako se lisätehoa (kiihdytyksissä).

Yhteenveto

Honda CR-Z GT on hienon näköinen auto, joka on myös hyvä ajaa. Iso plussa siitä, että varustelu on jo vakiona täydellinen.

Vastaa