Lista aineista, joita rapujen ruokavalion tulee sisältää:
Kalsium
On erittäin tärkeää, että ravut saavat ravinnostaan tarpeeksi kalsiumia, sillä ne tarvitsevat sitä pitääkseen nahkansa kunnossa. Kalsiuminlähteitä ovat mm. kaupalliset kalkkivalmisteet, korallit ja korallirouhe, seepiansuomu, kananmunankuoret, spirulinalevä sekä kalsiumpitoiset ruuat kuten parsakaali, sardiinit, karkaravut ym.
Proteiini
Erakkoravuilla on paksu kuori, joka koostuu pääasiassa kitiinistä ja proteiinista. Luonnossa erakkoravut syövät paljon proteiinia, joten ravuille pitäisi tarjota sitä päivittäin noin 50% ruuasta. Luonnollisia proteiininlähteitä ovat kala, katkaravut ja merilevä. Lisäksi ravuille voi tarjota mm. lihaa, tofua, pähkinöitä, siemeniä, papuja, kananmunaa, kaupallisia erakkoravun ruokia, kalanruokia sekä kissan- ja koiranruokaa. Proteiinipitoisista ruoista ravut saavat myös tarvitsemansa fosforin.
Kolesteroli
Kolesteroli auttaa rapuja tuottamaan hormonia, jota ne tarvitsevat nahanluonnissa. Hyvä kolesterolin lähde on paistettu kananmuna.
Rasva
Ravut tarvitsevat omega 6 ja 3 rasvahappoja. Hyviä rasvan lähteitä ovat mm. maapähkinät, pellavansiemenet ja lohi.
![]() |
Glukoosi Kupari |
Kalium
Kaliumia ravut saavat mm. kalasta, lihasta, parsakaalista, herneistä, perunankuorista, vihreistä kasviksista, sitrushedelmistä, omenoista, banaanista, aprikoosista ja spirulinasta.
Suolat
Tarvitsemansa suolan ravut saavat suolavedestä. Noin puoli teelusikallista suolaa per pari desiä vettä.
Vitamiinit
A-vitamiinia ravut saavat tummanvihreistä kasviksista, porkkanoista, bataatista, mangosta, kurpitsasta ja kesäkurpitsasta sekä spirulinasta. B1-vitamiinia eli tiamiinia sisältävät mm. auringokukansiemenet, maapähkinät, vehnä, naudan maksa, sika, merenelävät, pavut ja spirulina. B2-vitamiinia eli riboflaviinia ravut eivät itse pysty valmistamaan, joten sitä kannattaa tarjota ravuille viljojen, pähkinöiden, munien, vihreiden kasvisten, lihan ja spirulinan muodossa. B3-vitamiinia ravut saavat kalasta, siipikarjanlihasta, lihasta, pähkinöistä, munista ja spirulinasta. Jo lueteltujen lisäksi ravut tarvitsevat B5-, B6-, B9-, D-, E- ja H-vitamiinia. Näitä vitamiineja on jo monissa luetelluissakin raaka-aineissa kuten kananmunissa, kalassa, viljoissa, parsakaalissa ja muissa vihreissä kasviksissa, pavuissa, pähkinöissä ym.
Zeaxanthin Zeaxanthin karotenoidi on rapujen ruokavalion hyvin tärkeä osa. Zeaxanthinin lähteitä olisi syötettävä ravuilla useita kertoja viikossa. Zeaxanthinia saa oranssista paprikasta, parsakaalista, korianterista, maissista, voikukanlehdistä, kananmunankeltuaisesta, viinirypäleen lehdistä, cos ja romaine salaatista, persiljasta, herneistä ja spirulinasta. Lisäksi hieman pienempiä määriä zeaxanthinia sisältävät mm. avokado, pavut, vihreä ja punainen paprika, karhunvatukat, vihreälehtiset salaatit, mandariini, appelsiini, papaija, persimon, vadelma ja kesäkurpitsa. |
![]() |
Mistä ruokaa ravuille:
Eläinkaupoista ravuille voi ostaa erakkorapupellettien lisäksi mm. muita herppien ruokia, kalanruokia sekä jyrsijäpuolelta kuivattuja hedelmiä ym. Kissanruokasäilykkeistä Almo naturen purkit tai vastaavat täyslihasäilykkeet ovat aivan ykkösiä.
Ruokakaupasta ravuille löytää vaikka mitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ruoissa ei saa olla pestisideja eikä fungisideja. Turvallisinta on siis käyttää luomutuotteita ja etenkin kasvihuonevihannesten kanssa suosia suomalaista (suomessa saa käyttää ainoastaan biologista tuholaistorjuntaa). Vauvanpilteistä voi löytyä ravuille oikeita aarteita (huom. sipulittomia).
Sapuskaa voi löytyä myös omalta pihalta, ravut pitävät mm. orvokin ja ruusun terälehdistä (huom. ei saa olla myrkkyjä). Myös monista ulkomaisista nettikaupoista saa tilattua mahtavia ruokia.
Näitä ei ravuille pidä antaa:
Ruokasuola, ukonhattu, lepän kaarna, anis, avokadon lehdet, laakeripuun lehdet, puksipuu, tyrni, leinikit, neilikat, kissanminttu, annoona, suklaa, kaakao, krysanteemi, kaneli, sitruspuiden lehdet, akileija, krookus, syklaami, eukalyptus, ikivihreät puut, valkosipuli, pelargonia, piikkipaatsaman marjat, kortteet, muratit, männynkävyt, laakerilehdet, laventeli, sitruunamelissa, sitruunaruoho, misteli, oleanteri, sipuli, mulperipuu, papaijansiemenet, piparminttu, mänty ja seetri, prunus-suvun puut kuten kirsikka, luumu ym.(huom. hedelmät syötäviä), rosmariini, teepuu, timjami, tupakka, vanilja, koiruoho, marjakuusi, kärsämöt, kuparisulfaatti, rautasulfaatti, zeoliitti, ethoxyquin-lisäaine (jopa monissa ravunruoissa), magnesiumoksidi, sinkkioksidi, keinotekoiset väriaineet, kloori, kloramiini, pestisidit, fungisidit.