Terraario

Paras asuinpaikka ravuille on lasinen terraario tai akvaario, jossa on kansi. Kansi auttaa ylläpitämään terraariossa tarvittavan lämpötilan ja ilmankosteuden. Terraario ei tietenkään kuitenkaan saa olla täysin tiivis, jotta ilma pääsee vaihtumaan.

Rapulaarion tarvikkeet:
- ravuille sopiva pohjamateriaali
- valaisin
- tarvittaessa lämpömatto
- vesikuppi suolaiselle vedelle (ei metallia)
- vesikuppi makealle vedelle (ei metallia)
- ruokakuppi tai useampi (esim. simpukankuoret hyviä)
- lämpömittari
- kosteusmittari
- vedenparannusaine
- merisuolaa
- suihkepullo terraarion kostutukseen
- piilopaikkoja
- kiipeilypaikkoja esim. kantoja, muovikasveja tms.
- vaihtokuoria
- kakkalapio / -lusikka

 

Vesiastiat

Ravut tarvitsevat sekä terraarioonsa sekä makeaa että suolaista vettä. Molempien astioiden tulisi olla niin isoja, että ravut voivat kylpeä niissä. Vesi ei kuitenkaan saa olla kovin syvä, sillä ravutkin voivat hukkua. Vesiastiastioiden tulee olla sellaisia, että rapujen on helppo kiivetä niistä pois. Veteen on hyvä lisätä vedenparannusainetta, sillä kloori polttaa rapujen kiduksia.

 

Piilopaikat

Jokaisella ravulle tulisi olla oma piilopaikka, jossa levätä turvallisesti. Piilopaikoiksi käyvät luolat, kiven- ja kannonkolot, tekokasvit ym. Jos piiloja on liian vähän, ravut tuntevat olonsa uhatuiksi ja stressaantuvat. Tällöin ne liikkuvat terraariossa vähemmän ja viettävät enemmän aikaa kaivautuneena. Terraariossa ei saa olla mitään metallista, sillä mm. kromi, nikkeli ja kadmium ovat ravuille myrkyllisiä. Rauta myös ruostuu kosteassa terraariossa.

 

Lämpötila

Raputerraarion lämpötilan tulee olla noin 24-30°C, lajista riippuen. Lämpömatto terraarion kulmassa ei ole ollenkaan huono idea, mutta se ei välttämättä riitä lämmittämään terraariota tarpeeksi. Lämpömatto myös kuivattaa pohjamateriaalin. Luonnollinen tapa lämmittää terraariota on tehdä se valaistuksen avulla. Terraario ei kuitenkaan saa olla myöskään liian lämmin. Esimerkiksi auringonpaiste saa lasiterraarion nopeasti hyvin kuumaksi.

 

Ilmankosteus

Terraarion ilmakosteuden tulee olla 70-85%. Ravut elävät tropiikissa ja tarvitsevat korkean ilmankosteuden, jotta ne voivat hengittää kunnolla. Liian kuivassa ilmankosteudessa ravut hitaasti tukehtuvat. Liian kosteassa terraariossa bakteerit ja homeet lisääntyvät todella nopeasti ja aiheuttavat ravuille terveysriskin. Terraarion ilmankosteutta saa nostettua isoilla vesiastioilla, suihkuttamalla ja kostuttamalla terraarion pohjan. Toki kosteutta tuomaan voi käyttää myös sumutinlaitteita, vesiputouksia ja akvaarioilmastin- viritelmiä.

 

Pohjamateriaali

On erittäin tärkeää, että ravuille tarjotaan oikeanlainen pohja. Ravut kaivautuvat pohjan sisään luomaan nahkansa ja pitävät kaivelusta muutenkin. Jos pohjamateriaalia on paksu kerros, ravut tekevät siihen hienon luolaverkoston. Raputerraarion pohjamateriaaliksi sopivat mm. puhdas hiekka, kookoskuitu, simpukankuorirouhe, lannoittamaton turve, pyöreä akvaariosora ym. sekä näiden sekoitus. Pohjamateriaalin tulisi olla kosteudeltaan sellaista, että siitä voisi rakentaa hiekkalinnan. Materiaalia tulisi olla niin korkea kerros, että isoin rapu voi kaivautua siihen kokonaan. Ihanteellinen määrä on kaksi kertaa suurimman ravun korkeuden verran. Soraa voi käyttää mm. juomakuppien ja vaihtokuorien alla.

Jos pohjamateriaali on sopimaton tai sitä on liian vähän, saattaa ravun nahanvaihto epäonnistua, ja rapu sen seurauksena kuolla. Ravuille sopimattomia pohjamateriaaleja ovat mm. seetri- ja mäntyhake, synteettiset kuidut sekä isorakeinen akvaariosora pelkiltään.

 

Terraarion siivous

Jotta terraarioon ei tulisi hyönteisiä, homeita, sieniä ja epämiellyttäviä hajuja, täytyy se siivota säännöllisesti.

Vesikipot tulisi pestä parin päivän välein. Ravut saattavat kuljettaa ruokaa ympäri terraariota ja jopa piilottaa sitä pohjamateraaliin. Jotta pilaantuvat ruuat eivät ala haista, kannattaa terraario tarkistaa jätteiden varalta ainakin viikottain.

Terraarion koosta ja rapujen määrästä riippuen terraarion pohjamateriaalit tulisi vaihtaa parin kuukauden tai enintään puolenvuoden välein. Jos pohjamateriaalikerros on paksu, voi siitä vaihtaa vain päälimmäiset pari senttiä. Jos jaksaa nähdä vaivan, voi vanhan pohjamateriaalin myös pestä. Hiekka huuhdellaan huolella ja kuivataan täydellisesti ulkona auringossa tai ohuena kerroksena uunissa. Näin saadaan tapetuksi kaikki homeet ja sienet. Uunissa hiekasta saadaan samalla eliminoitua myös loiset.

Itse terraarion voi pestä etikalla ja vedellä, mutta ei millään vahvemmalla, ja tällöinkin terraario on huuhdeltava hyvin. Kiipeilypuut ja muut luonnonsisusteet voi desinfioida uunissa tai mikrossa. Terraariota kannattaa suihkutella suolavedellä sillä se ehkäisee ja tappaa jo syntyneitä homeita.

Terraarion koko

Mitään absoluuttista kaavaa terraarion sopivalle koolle ei oikeastaan ole olemassa. Terraarion on oltava vähintään niin iso, että sinne mahtuu kaikki, mitä ravut terraariossaan tarvitsevat: useat ruoka- ja vesiastiat, piilopaikat ja kiipeilypuut ym. Terraarion kaikille ravuille on oltava tilaa luoda nahkaansa vaikka yhtäaikaa. Mitä isompi, sen parempi.

Karanteeni

Uusille ja nahkaansa luoville ravuille olisi hyvä olla olemassa erillinen karanteeniterraario. Näin varmistetaan, että uusi rapu ei tuo mukanaan sairauksia ja tartuta niitä muihin rapuihin, sekä varmistetaan nahkaansa luovan ravun turvallisuus.

Karanteenialtaassa tulisi olla kaikki mitä isommassakin terraariossa. Sopiva pohjamateriaali, korkea ilmankosteus, kaksi vesiastiaa ja ruokakippo, sekä riittävä lämpötila.