Eri erakkorapulajeja voi pitää samassa terraariossa. Samanlajisia rapuja tulisi kuitenkin olla aina useampi. Eri lajit elävät erilaisissa olosuhteissa. Rannalla asuvia lajeja ovat C. perlatus, C. violascens, C. compressus. Nämä lajit tarvitsevat ehdottomasti suolavesialtaan, jossa kylpeä. Sisämaassa asuvat C. cavipes, C. brevimanus, C. clypeatus. Nämä lajit eivät tarvitse välttämättä suolavettä. Muutama rapulaji, C. rugosus ja C. purpureus elävät rannan ja sisämaan välisellä alueella.

Coenobita clypeatus

C. clypeatus on markkinoiden yleisin erakkorapulaji. Englanninkielisiä nimiä ovat mm. tree crab, soldier crab ja pp = purple pincher. Clypeatus voi elää yli 30-vuotiaaksi.

C. clypeatus elää Arabianmerellä, Karibianmerellä, Floridassa, Venezuelassa ja Bermudalla. Coenobita clypeatukset elävät yli 100:n ravun yhdyskunnissa rannoilla ja piileskelevät mielellään kivien ja kantojen koloissa. Terraariossa ilmankosteuden tulisi olla 70-78% ja lämpötilan noin vähintään 24°C. Kestävin ja helppohoitoisin erakkorapulaji.

Väri voi vaihdella vaalean punertavasta tummanruskeaan tai burgundiin. Nuoret ravut ovat yleensä vaaleanoransseja. Raajoissa on yleensä paljon mustia pisteitä. Molempien saksien takapuolella on hieman karvoja. Silmätapit ovat pyöreät ja vaaleat, ja niiden alaosassa on musta tai ruskea raita. Silmät ovat pyöreähköt, hieman ovaalit. Niskapanssarin maksimipituus 17mm. Valitsevat mieluiten turbokotiloiden kuoria.

 

Coenobita rugosus

Levinneisyys: Itä-Afrikasta Filippiineille, Maleasia, Japani, Kiina, Taiwan, Ryukyu saaret ja Polynesia. Ruggien tuntomerkkejä ovat tummat täplät silmien alla (niskan sivuilla, tuntosarvien tyvessä), seitsemän harjannetta (///////) isommassa saksessa ja oranssit tuntosarvien tyvet. Väri voi olla mitä tahansa. Silmätapit ovat vaaleat. Raajoissa on vaaleahkoja pisteitä. Kävelyraajojen päät ovat tyviä vaaleammat. Niskapanssarin maksimipituus 15mm. Niskapanssarissa yleensä kuviointia. Luonteeltaan kilttejä ja touhukkaita. Valitsevat mieluiten turbokotilon kuoria.

 

Coenobita compressus

Ecuadorilainen laji, kutsumanimeltään E. Muistuttaa Coenobita rugosusta, mutta harjanteet saksessa eivät ole yhtä vahvat ja harjanteita on vain 4-5. Ecuadorilaisilla on usein kuvioita niskassaan. Niskapanssarin maksimipituus 12mm. Väriltään yleensä sinertäviä tai oransseja, raajoissa on vaaleita täpliä. Kävelyraajojen päät ovat muita jalkoja tummemmat. Ecuadorilaiset ovat nopeita ja vilkkaita, mutta säikkyjä. Suosikkikuoret: babylonit, whale eyesit ja rock shellsit.

 

Coenobita cavipes

Levinneisyys: Itä-Afrikasta Filippiineille, Malaya, Japani, Kiina, Taiwan, Mikronesia ja Polynesia. Väriltään usein oransseja tai liloja rapuja, joiden ylempien tuntosarvien tyvet ovat punertavat. Silmät ovat aina mustat. Raajoissa on vaaleita täpliä. Isomman saksen väritys on reunoilta keskiosaa haaleampi. Saksien taustapuolella on karvoja. Niskapanssarin maksimipituus 30mm. Luonteeltaan ujo ja kuorien kanssa nirso rapu. Harvinainen.

 

Coenobita perlatus

Levinneisyys: Itä-Afrikka, Madagascar, Japani, Pohjois-Amerikka, Australia ja Punainenmeri. Englanniksi Strawberry hermit crab, Straw. Väriltään kirkkaan punainen, jossa yleensä valkoisia pisteitä. Nuorena perlatus voi olla myös lähes valkoinen. Isommassa saksessa on 4-7 harjannetta. Niskapanssarin maksimipituus 18mm. Vaikein rapulaji hoitaa. Vaatii erittäin korkean ilmankosteuden ja lämpötilan sekä syvän suolavesialtaan terraarioonsa. Pukeutuvat mieluiten turbokotiloiden kuoriin.

 

Coenobita brevimanus

Indonesialainen laji, jota usein Indoksi kutsutaan. Levinneisyys: Itä-Afrikasta Filippiineille, Japani, Kiina, Taiwan ja Ryukyu saaret. Ulkonäöltään hyvin paljon clypeatuksen kaltainen. Indot ovat kuitenkin väriltään aina kauniin laventelin värisiä ja niiden silmät ovat pyöreät, kun taas clypeatuksen silmät muistuttavat enemmän pilkkua (, comma). Tuntosarvet ovat poikkeuksellisen pitkät. Indon saksi on todella iso sen muuhun vartaloon verrattuna. Isossa saksessa ei ole yhtään karvaa, mutta pienessä on. Niskapanssarin maksimipituus 32mm. Luonteeltaan indot ovat melko ujoja. Hoidoltaan ne ovat melko vaativia, eivätkä selviydy vankeudessa kovin hyvin. Valitsevat mieluiten turbokotilon kuoria.

 

Coenobita violascens

Levinneisyys: Itä-Afrikasta Filippiineille, Japani ja Polynesia, joensuilla mangroveiden joukossa. Ovat vaarassa tulla uhanalaisiksi. Niskapanssarin maksimipituus 30mm. Aikuisen ravun väri on yleensä tumma, nuoren taas oranssi. Raajoissa on paljon vaaleita täpliä. Silmät ovat pitkänomaiset ja tapit tummat. Alempi tuntosarvipari on kokonaan punainen, ylempien tuntosarvien tyvet ovat oranssit.

 

Coenobita variabilis

Pohjois-Australiassa elävä laji. Viihtyvät noin sadan metrin säteellä merenrannasta. Niskapanssarin maksimipituus noin 40mm. Väriltään vaalean- tai punaruskeita. Niskassa lila m -kuvio. Raajoissa on tummia täpliä ja tummat pystysuuntaiset juovat.

 

Crabby street journalilla on kuvagalleriassaan kuvia näistä ja muistakin lajeista.